Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  WWF och Naturskyddsföreningen oense om jätteräka

  Igår kväll debatterade WWF:s ordförande Håkan Wirten och Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson har olika syn på hur den ohållbara konsumtionen av jätteräkor ska lösas, det stod tydligt efter deras debatt i aktuellt igår.

  Antiscampi: Naturskyddsföreningens
  Kampanj

  Naturskyddsföreningen har sedan en längre tid tillbaka drivit en kampanj för att få människor att sluta köpa jätteräkor och företag att sluta sälja. Enligt Naturskyddsföreningen leder produktionen av jätteräkor till stora miljöskador där mangroveskog huggs ned, ohållbart fiske används för att mata räkorna med, miljögifter med mera. Ovanpå det har produktionen dessutom negativa sociala konsekvenser för de som arbetar med jätteräkan.

  WWF och Wirten delar i grunden Naturskyddsföreningens analys av problemen med jätteräkan, men konstaterar att trots åratal av kampanjer går utvecklingen åt fel håll. Produktionen globalt sett ökar med 10 % per år, i det läget måste en ny taktik prövas, menar WWF. Därför vill de se en miljömärkt jätteräka, med bättre miljömässiga och sociala villkor. Naturskyddsföreningen menar dock att det bara skulle legitimera den skadliga räkodlingen.

  Hela debatten kan du se här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.