WWF: Skyddet av marina miljöer går för långsamt
Med nuvarande takt kommer Sverige inte lyckas skydda tio procent av havsarealen till år 2020, något Sverige förbundit sig att göra.
I ett remissvar (pfd) som skickades in till miljödepartementet i veckan skriver Världsnaturfondens naturvårdschef Peter Westman tillsammans med naturvårdshandläggaren Mattias Rust, att ”den nuvarande takten på att skapa nya marina skyddade områden är alldeles för långsam för att nå uppsatta mål och uppfylla internationella åtaganden”.
Remissvaret gäller rapporten Marint områdesskydd (pdf) från Havs- och vattenmyndigheten. Här framgår att Sverige genom konventionen om biologisk mångfald, CBD, förbundit sig att till år 2020 skydda tio procent av de svenska kust- och havsområdena. Hittills har dock knappt sju procent skyddats, och räknar man in även de planerade marina skyddade områdena så skulle andelen komma upp i cirka 7,2 procent av havsarealen.
Myndigheten skriver:
Om målet enligt CBD på 10 % skydd av den marina miljön ska kunna uppnås till 2020 krävs att Sverige inrättar ytterligare 5692 km2 marina naturreservat. Som jämförelse kan man använda Sveriges enda marina nationalpark Kosterhavet som omfattar ca 400 km2. För att uppfylla målet om 10 % skydd innebär att det kommande skyddet i marin miljö behöver motsvara omfattningen av 14 Kosterhav.
Räknar man med att länsstyrelserna genomför de planerade områdesskydden trots de eventuella hinder för reservatsarbetet i form av resursbrist som man signalerat handlar det om att skydda 4356 km2. Det motsvarar nästan 11 Kosterhav, utöver de skyddade områden länsstyrelserna ändå planerat att arbeta med baserat på de resurser man har idag.
Från WWF:s sida vill man nu se en ”realistisk nationell strategi” på hur Sverige ska nå målet att skydda tio procent av havsarealen till år 2020. På Twitter skriver Rust att det är upp till miljödepartementet att få ”ordning på den här röran”.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till