WWF uppmanar: ”Ät mindre kött”
Miljöorganisationen har tagit fram en ”köttguide” som ska få konsumenter, dagligvaruhandeln, restauranger och storkök att göra mer miljövänliga och hållbara matval.
I veckan var det premiär för Världsnaturfondens köttguide. Svenskarna behöver äta mindre och bättre kött menar organisationen, som i sin guide ger grönt, gult och rött ljus beroende på vilka val som görs.
– Köttkonsumtionen ger nästan lika stora växthusgasutsläpp som privatbilismen. Genom att äta mindre men bättre kött, slänga så lite mat som möjligt och äta mer grönt kan vi bidra till en mer hållbar planet. Vinsten är öppna landskap, ökad biologisk mångfald, bättre hälsa för djur och människor och mindre klimatpåverkan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.
I ett annat pressmeddelande kommenterar Svenskt kötts vd Maria Forshufvud att man faktiskt delvis håller med WWF:
– Vi delar köttguidens uppmaning ät mindre men bättre kött, men med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer.
Guiden, som även finns som mobilapp, kan laddas ned här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till