Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Regeringen säger ja till landets första havsplaner. Samtidigt får Energimyndigheten i uppdrag att peka ut fler områden som lämpar sig för havsbaserad vindkraft.

  Det här ett viktigt steg för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen och skapa framtidens gröna jobb. Industrin skriker i dag efter havsbaserad vindkraft. Nu skyndar vi på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft genom att peka ut ett antal lämpliga områden långt ute till havs. Samtidigt uppdrar vi åt Energimyndigheten att föreslå ännu fler områden.

  Så kommenterade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll nyheten under en presskonferens.

  Enligt regeringen kan en stor utbyggnad av vindkraft till havs motsvara 120 terawattimmar, det vill säga nästan lika mycket el som hela Sverige använder på ett år idag.

  Med rätt planering och anpassad byggnation har den havsbaserade vindkraften dessutom inte någon större påverkan på marint liv, enligt Naturvårdsverket. Tidigare studier har visat att vindkraftverkens fundament kan fungera som konstgjorda rev och locka till sig fiskarter, och därmed till och med ge positiva effekter på biologisk mångfald. Effekten kan också förstärkas av att miljöskadliga trålare inte längre kan fiska i dessa områden.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!