Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Video

  Direktrapportering från slutförhandlingarna på COP16: En överrenskommelse är nådd!


  Nedan följer en live-rapportering inifrån slutförhandlingarna på COP16.

  Förhandlingarna pågår för fullt, och två texter diskuteras.

  10:55

  Presidentens tal är nu över, och därmed även COP16. Detta blir den sista uppdateringen, för er redaktion är i desperat behov av lite sömn (eller lite firande för den delen). Men vi återkommer med en slutgiltig SMB Show-sammanfattning senare. Där ska vi gå igenom överenskommelsen närmare och se hur stark den egentligen är.

  10:39

  Stående ovationer sker i förhandlingssalarna på Moon Palace. Alla är lättade över att en överenskommelse är på plats. Nu är det tal av Mexicos president. Applåderna avlöser varandra. Mexicos president påpekar att detta bara är början, och att ytterligare ambitionshöjningar kommer att krävas i framtiden.

  Hur stark den nya överenskommelsen är är fortfarande ganska svårt att avgöra. Det återstår att utreda. Men att den är bättre än vad vi kunnat hoppas på är ett faktum. Hoppet lever!

  10:36

  Klockan är halv fyra lokal tid och vi har förhandlat i 17 timmar, men nu är det här: EN ÖVERENSKOMMELSE! Det är ett historiskt tillfälle!

  10:28

  Det pågår fortfarande bråk om hur man tar juridiska beslut i FN-sammanhang.

  10:25

  Bolivia tar direkt ordet nu när vi är inne på beslut om långsiktiga mål. De menar att processen inte går demokratiskt tillväga. Ordförande svarar med att det visst är demokratiskt.

  10:20

  Nu går vi över till att ta beslut på det långsiktiga målet.

  10:16

  Ordföranden tar ordet och påpekar att Bolivia inte alls fattat reglerna. Hon håller fast vid sitt beslut om texten på Kyoto.

  10:12

  Men nu tar Bolivia ordet igen och påstår att det inte skett någon överenskommelse, eftersom konsensus krävs. Just nu är allt ganska caosartat och ingen verkar ha koll på vad reglerna säger.

  10:10

  Hurra! Kyoto-texten är nu överenskommen med! Det är beslutat.

  10.07

  Bolivias chefförhandlare är väldigt upprörd och pratar i mer än 10 minuter. Han säger att det inte finns konsensus på texterna, men han ger inget officiellt avståndstagande, vilket kan leda till att vi ändå får igenom detta.

  10:03

  Mötet är igång igen. Bolivia tar ordet direkt och vägrar acceptera de texter som ligger. De skyller på att rika länder inte tar sitt ansvar och gör större åtaganden.

  09:00

  Just nu väntar vi på att nya texter ska tas fram så att förhandlingarna kan börja igen. Klockan börjar närma sig ett på natten här nere, men stämningen är ganska god. Spänt, men försiktigt optimistiskt.

  08:55

  Eftersom Bolivia blockerade förhandlingarna har nu texterna blivit körda genom de två arbetsgrupperna – AWG-KP (Kyoto) och AWG-LCA (långsiktliga lösningar). Bolivia har där fortsatt blockera.

  Nu har man emellertid stängt dom förhandlingarna för att ta fram ”nya” texter. Eftersom konsensusen verkar vara nästan total kommer texterna antagligen vara identiska. Frågan är hur Bolivia kommer att ställa sig till detta.

  08:40 (Svensk tid) Kort sammanfattning om förhandlingarna hitintills.

  Två texter ligger på förhandlingsbordet.
  1. En om Kyotoprotokollets framtid. I den finns ett vagt förslag på en andra åtagandeperiod under protokollet, men åtagandena är ganska svaga och inte jättebra definierade.
  2. Den andra texten handlar om det långsiktiga målet för ett kommande avtal som ska inkludera alla länder (även de som inte är med i Kyoto). Denna text innehåller flera framsteg:

  a) Den innehåller förslaget att skapa en global grön klimatfond under konventionen (och inte under Värlsbanken som tidigare föreslagits). Fondens styrelse ska bestå av 25 ledamöter från utvecklingsländer och 15 ledamöter från industrialiserade länder.
  b) Den innehåller ett mål på att hålla temperaturen under 2 grader C, och förslag på att i framtiden utvärdera ett annars mål – nämligen 1.5C.
  c) Den innehåller förslag på att ankra de åtaganden som gjordes i Köpenhamn i FN-processen (Köpenhamnsackordet var ju aldrig fastslaget av FN utan bara ”noterat”).

  Hitintills tycks det finnas konsensus bland alla partier förutom Bolivia. De blockerar förhandlingarna och säger att de vägrar gå med på texterna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.