Danmark sänker sina klimatmål

Foto: Pressbild Lars Christian Lilleholt

Många länder laddar inför klimatmötet i Paris, och i bland annat värdlandet görs storartade satsningar. Frankrike fasar bland annat ut subventioner till fossila bränslen, har förbjudit mataffärer att slänga mat och lagstiftat att kommersiella byggnader delvis måste vara täckta av antingen växtlighet eller solceller, för att bara nämna några exempel. Men Danmark vill nu istället utmärka sig som klassens svarta får.

Den nya danska klimatministern Lars Christian Lilleholt har nu fått danskarna att sätta wienerbröden i halsen när han gått ut och sagt att de sänker landets klimatambitioner från det tidigare beslutade 40 procents utsläppsminskning till 2020, till 37 procent. Anledningen är att de sista procenten kommer att bli för dyrt och inte är ”vad Danmark behöver just nu”, skriver danska The Local.

Problemet är bara att klimatet inte bryr sig det minsta om vad Danmark behöver just nu. Det kommer svara på hur vi agerar, inte vad vi vill. Och även om tre procent låter lite är uttalandet brännande inför mötet i Paris i december. Det absolut sista som behövs just nu är att något land redan nu ska försöka sänka den sannolikt alldeles för låga ribban som kommer sättas i Paris.

Miljö online2

Liknande artiklar