Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Skogsskandalen: Skogen skövlas – myndigheterna tittar på

    För ett tag sedan kunde Supermiljöbloggen rapportera att miljöhänsynen i skogsnäringen näst intill är ett skämt. Nu har P1 Kaliber granskat den ansvariga myndigheten. Resultatet är skrämmande. Skogsbolag skövlar skog som enligt lag ska lämnas orörd – men går ändå fria.

    37 % av avverkningarna som skogsbolagen gjort når inte upp till den lägsta kravnivån på miljöhänsyn – vilket i princip betyder att följa skogsvårdslagen. Men leder detta till att några skogsbolag straffas? Nej, för paragrafen i skogsvårdslagen är inte konstruerad för att fälla någon i domstol.

    Konsekvensen blir att oersättliga naturvärden går förlorade – medan den ansvariga myndigheten – Skogsstyrelsen – bara kan stå och se på. Läs hela Kalibers granskning här.

    Samtidigt verkar det inte vara svårt att lägga locket på. Kaliber avslöjade även att känslig statistik om hur skogsföretagen skadar miljön tystades ner av den statliga myndigheten Skogsstyrelsen. Detta efter att vd:n för skogsbolaget Stora Enso ringt upp Skogsstyrelsen och stoppat dem från att gå ut med siffrorna.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.