Naturen ryker i Greklands jakt efter jobb

Foto: Aanjhan Raghanatan

Greklands regering har lagt fram ett förslag om att tillåta bebyggelse på naturskyddad skogsmark. Stora miljöorganisationer, bland annat WWF och Greenpeace, menar att förslaget både förstör naturen och hämmar utvecklingen.

I sviterna av den ekonomiska krisen har människor i Grekland förlorat både jobb och framtidstro. För att öka den ekonomiska aktiviteten vill politikerna att turistnäringen ska expandera. Därför ska det vara tillåtet att bygga golfbanor och spaanläggningar på mark som är skyddad för sitt miljövärde.

Dimitris Karavelas är ordförande för Världsnaturfonden (WWF) i Grekland. Han menar att förslaget är ett uttryck för dålig krishantering:

– Den grekiska regeringen agerar i panik, och säljer ut allt som kan ge en kortsiktig ekonomisk vinst, säger han till worldwatch.org.

Förslaget påverkar 15 % av landets yta, främst kustlandskap och öar. Karavelas uttrycker oro över att de ekologiska skadorna kommer att bli omfattande. Förslaget riskerar dessutom att på längre sikt vara förödande för turismen, eftersom resenärer besöker Grekland på grund av vackra landskap och ett friskt hav.

Miljö online2

Liknande artiklar