Storbritannien det enda G7-landet att öka det fossila stödet

Foto: Peter Pearson

Samtidigt som förnybar energi får allt mer uppmärksamhet i världen finns det de som ännu inte har hoppat på tåget. Storbritannien är det enda av G7-länderna, världens sju största industrialiserade ekonomier, som ökar sina subventioner till fossila bränslen både på hemmaplan och utomlands. Detta trots att landet tidigare i år lovat att göra det motsatta.

En ny rapport från brittiska Overseas Development Institute (ODI) visar att Storbritannien har planerat att utvinna ytterligare 3 till 4 miljarder fat olja under de kommande 20 åren. Att subventionera dessa planer kommer att kosta brittiska skattebetalare 2,7 miljarder dollar mellan 2015 och 2020.

Stödet till fossilindustrin i Storbritannien uppnår redan 8,9 miljarder dollar och ytterligare 5,6 miljarder dollar går till utvinningsprojekt i länder som Ryssland, Saudiarabien och Kina, skriver The Guardian. Samtidigt krymper stödet till den förnybara energin med förklaringen att det är för kostsamt för både producenter och konsumenter.

Under G20-mötet i Pittsburgh i september 2009 kom nationernas ledare överens om att ett fokus på hållbarhet utveckling var nödvändigt och att subventioneringen av fossila bränslen skulle fasas ut. Storbritannien är enligt rapporten det enda G7-landet som nu går i motsatt riktning.

Rapporten från ODI publicerades i november i år och går under den modstulna titeln ”Empty promises”, eller ”Tomma löften”. Texten i sin helhet går att läsa här.

Miljö online2

Liknande artiklar