Skåne fixar fossilfri kollektivtrafik

Foto: Thomas Rousing (CC BY 2.0)

För åtta år sedan påbörjade Skånetrafiken arbetet för att göra skånska stadsbussar helt fossilfria. När Malmö nyligen avslutade omställningen till förnybara drivmedel hade målet uppnåtts. Nu är kollektivtrafiken i samtliga skånska städer hundra procent fossilfri.

Med undantag av en handfull eldrivna trådbussar drivs nu stadsbussarna med hjälp av biogas, drivmedlet som har fått ersätta den gamla naturgasen. I flera städer är biogasen till och med lokalt framställd.

Inom Malmö stad har man sedan 2009 dessutom haft en miljöbilsstrategi för att minska kommunens klimatpåverkan. Enligt planen ska alla fordon i Malmö stads lätta fordonsflotta vara miljöbilar innan slutet av 2015. 75 procent av dessa ska drivas med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor. Målet uppnåddes redan vid halvårsskiftet.

Skånetrafikens nästa mål är att utöka miljöarbetet till att innefatta regionsbussarna. Planen är att det ska bli verklighet 2018.

Miljö online2

Liknande artiklar