Isen på Antarktis smälter tre gånger snabbare än för fem år sedan

Foto: Pxhere

På bara fem år har smältningstakten för Antarktis is tredubblats visar två rapporter av 84 forskare från 44 internationella organisationer i tidsskriften Nature. Detta kan i förlängningen leda till över tre meters havsnivåhöjningar under detta århundrande, om inte utvecklingen förhindras. 

Med is verkar det alltid gå snabbare än vad vi tänkte oss från början. Med hjälp av förbättrade satellitbilder har studierna kunnat visa den oroande utvecklingen i Antarktis (söderut, inte Arktis). Om inget görs för att stoppa uppvärmningen av jorden visar forskningen att havsnivån kan höjas med över en meter redan till 2070. Detta kan i sin tur få istäcket på hela västra Antarktis att kollapsa och höja havsnivån till 3,5 meter innan 2100, vilket är snabbare än vad som tidigare befarats.

3,5 meter kanske inte låter så mycket, men tänk då på att Maldivernas marknivå (liknande många fler tätbebodda öars) är i snitt 1,7 meter över havet, och att halva Bangladesh (147 miljoner människor bor i landet) yta riskerar att översvämmas. Bangladesh som också förväntas utsättas för fler cykloner och samtidigt bidrar ytterst lite till klimatförändringarna per person. Sist men absolut inte minst ligger några av världens mest tätbefolkade megastäder vid kusten (såsom New York, Los Angeles och San Francisco, Tokyo, Mumbai, Shanghai, Jakarta och Dhaka) vilka kan delvis eller helt behöva evakueras inom vår livstid om inte utvecklingen förhindras.

Läs mer: 10 populära platser som riskerar att försvinna

Skulle all is på Antarktis smälta skulle havsnivån höjas med 58 meter, men det kommer i så fall ta väldigt lång tid. Problemet med is är dock de självförstärkande effekterna. När is börjat smälta bidrar smältvattnet och minskad ljusreflektion till ännu snabbare issmältning. Detta gör det väldigt svårt att förhindra smältningen efter en viss tidpunkt. Det positiva vi kan säga nu är att vi fortfarande verkar ha en chans att hejda de värsta effekterna. Dags för handling!

Miljö online2

Liknande artiklar