Spanien stänger flesta kolgruvorna – innan årsskiftet

Spanien kommer stänga ner de flesta av sina kolgruvor innan årskiftet. 

Det står klart efter en överenskommelse mellan den nya vänsterregeringen och fackföreningar, skriver The Guardian. Överenskommelsen innebär att det kommer att satsas 250 miljoner euro i de regioner där kolgruvorna finns, att arbetare över 48 år erbjuds pensionering och att övriga arbetare erbjuds utbildning för att kunna arbeta i gröna industrier.

Totalt handlar det om 10 gruvhål som kommer att läggas ner, vilket berör över tusen arbetare. Avtalet omfattar de cirka 600 arbetarna som har privata arbetsgivare. Förhandlingar om ett liknande avtal ska nu inledas med de övriga arbetarna, som är anställda av statliga bolag.


SMB kämpar mot kolet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar