Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Analys

  Lågprishandel via nätet – vad betyder framtidens handel för miljön?

  Foto: Jens P. Raak från Pixabay Foto: Jens P. Raak från Pixabay

  Baserat på 2020 års handel har Handelns utredningsinstitut (HUI) tagit fram en prognos för den framtida handeln. SMB har tagit del av prognosen och analyserat vilka miljökonsekvenser som kan urskiljas.

  HUI:s prognos baserat på 2020 års handel innehåller såväl positiva som nedslående insikter. Något HUI observerat är att att lågprishandeln ökar, något som historiskt sett sällan gått hand i hand med miljön. Lågprisprodukter går ofta tvärsemot önskemålet om mindre miljöpåverkan, bland annat på grund av en ökad konsumtion av onödiga prylar och transporter till Sverige. 

  En annan av HUI:s oroväckande prognoser är en ytterligare ökning av e-handeln. Enligt HUI drevs e-handeln upp närmare 40 procent under 2020, mycket på grund av råden om social distansering. Henrik Pålsson, docent och lektor i förpackningslogistik vid Lunds universitet, har tidigare skrivit om e-handelns miljöpåverkan i Aktuell Hållbarhet.

  Enligt honom beror e-handelns miljöpåverkan på sex huvudsakliga faktorer: godstransporter, persontransporter, förpackningslösningar, energiförbrukning i byggnader, andel produktreturer samt andel osålda eller förstörda produkter. Ett specifikt problem med e-handelns förpackningslösningar är till exempel att mängden plast ökar.

  Företag som vill minska sin miljöpåverkan kan bland annat utveckla mer miljövänliga förpackningslösningar med förpackningsmaterial som genererar mindre förpackningsavfall vid ompackning av produktreturer eller sampacka ordrar i samma transportförpackning. Sådana lösningar kan leda till både mindre avfall och ökad fyllnadsgrad i transporterna.

  Till sist har HUI även en prognos som sannolikt glädjer många inom miljörörelsen och det är att den lokala handeln ökat. Lokal handel kan till exempel ge ökad insyn i produktionen, färre transporter och kanske en mer trivsam lokal social situation. Samtidigt visar information från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, att det inte är självklart att lokalproducerat har mindre miljöpåverkan. Det viktigaste är hur något produceras och att inte konsumera för mycket.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.