Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Emma Källqvist, The Black Fish: "Stoppa det illegala fisket"

    Hur ser det illegala fisket i vårt närområde ut? I Sverige verkar vi vila i dvala och tycks hellre prata om övergödning. Inget fel att tala om övergödning, det är ju trots allt ett av de största hoten mot Östersjöns välmående. Men betyder det då att vi kan sticka huvudet i sanden för andra problem? Självklart inte!
    Tillgången på information om det illegala fisket i Östersjön är begränsad. Trots det så visar siffror på att exempelvis fisket av det östra beståndet av torsk är 35-45 procent mer än det som rapporteras blivit landat. Polen har länge pekats ut som navet av det illegala fisket. Men då ska det nämnas att detta även sker i andra länder, såsom hos våra danska grannar och här hemma i Sverige. Bland annat ska Kustbevakningen förra året ha upptäckt en Halländsk trålare som fångat över åtta ton fjärsing på olagligt vis i Kattegatt. Att fisket i Östersjön haft problem sedan 1980-talet är ingen hemlighet. Trots det har svenska myndigheter och politiker inte agerat för att förhindra denna olyckliga utveckling. Med höga mörkertal om vad som egentligen fångas i Östersjön blir det avsevärt svårare för forskare att beräkna den faktiska fångsten.
    Men vad innebär det egentligen med illegalt fiske?
    Det är inte på något sätt enkelt att besvara i några korta rader, framförallt inte politiken bakom spelet. Kortfattigt innebär olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU) att fisket sker i strid med gällande fiskebestämmelser, både på nationell och internationell nivå. Bakgrunden till IUU är flera, så som överkapacitet av fiskeflottan, minskade kvoter, oförmåga att effektivt övervaka och kontrollera fisket, konsumentbehov och ett högt ekonomiskt värde av vissa fiskarter. Med andra ord får det illegala fisket stora konsekvenser på både fiskbestånd och havsmiljön.
    I Kattegatt till exempel, där det illegala fisket är utbrett, visar rapporter på att det illegala fisket inkluderar trålare med otillåten maskstorlek, fiske i avstängda områden, dumpning till havs av mindre och oönskade räkor samt användande av illegala drivnät. Det är emellertid svårt att mäta volymen av det illegala fisket, men uppskattningar visar på att det kostar världsekonomin upp till 23 miljarder US-dollar per år, vilket motsvarar omkring 20 procent av den globala skaldjursfångsten. Dessutom slår det illegala fisket extra hårt mot utvecklingsländer sedan de är beroende av fisket i form av sysselsättning och proteinkälla.
    Vad gör The Black Fish? Vi är en internationell organisation som arbetar för att stoppa det illegala fisket och olika destruktiva fiskemetoder. Vi driver just nu 28 projekt i tolv länder runt om i Europa, med ett internationellt team av 30 anställda, otaliga volontärer och supportrar runt om i världen. The Black Fish sätter vanliga medborgare i centrum för övervakning och rapportering av det illegala fisket. Vi är med andra ord en folkrörelse som arbetar för att bevara haven levande. Vi är övertygade om att den vägen går via ekonomisk insyn, kostnadseffektiv verksamhet och tydlig kommunikation, både inom organisation och med allmänheten.
    Vårt närverk, Citizen Inspector Network, utbildar volontärer att aktivt engagera sig i hamninspektioner och kustpatruller. Genom vårt samarbete med Wildlife Air Service kan vi även förverkliga kostnadseffektiva patrullflyg. Vi arbetar också med lanseringen av Sea Ranger Service som kommer att driva en serie patrullbåtar för att spåra aktiviteter till sjöss. Vi har även drönare och är i färd med att utveckla applikationer och mjukvara för att utforma smartare sätt att effektivt analysera insamlade bevis om det illegala fisket. Med det materialet arbetar vi tillsammans med andra organisationer för att nå politiska förändringar och ett ökad skydd för våra hav.
    Den senaste månaden har The Black Fish Sverige befunnit sig på en lyckad publikturné runt Östersjön. Vi har besökt Finland, Litauen, Lettland, Estland, Polen, Tyskland och avslutar nu i Sverige. För att höra mer om vårt arbete och vad du kan göra för att hjälpa till önskar jag dig varmt välkommen. Föreläsningen är kostnadsfri och cirka 60 minuter lång, samt tid för frågor och diskussion.
    22 oktober i Malmö. 18:30 i Stora Salen på Studiefrämjandet, Ystadsgatan 53C
    27 oktober i Göteborg. 18:30 på Galleriet på Allégården, Södra Allégatan 4
    29 oktober i Stockholm. 18:30 på Medborgarskolan Rum 301, Hagagatan 23
    Emma Källqvist, marinbiolog och Baltic Sea Campaign Coordinator för The Black Fish Sverige
    Kontakta mig gärna: Emma@theblackfish.org
    Mer information hittar du på www.theblackfish.org

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.