Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Johan Berg: Därför måste vi stoppa kalkbrottet på Gotland

  Det är sen kväll och den fuktiga kvällsluften får oss att huttra till lite där vi sitter vid ljuset från en marschall och pratar om dagen. Från djupet av skogen hör vi nattskärrans skorrande läte. Med jämna mellanrum kör det förbi bilar på vägen en bit bort som tutar åt oss. Det känns bra, för vi vet varför de gör det och vi vet också varför de inte sitter med oss i lägret.

  Det var den femte juli som beskedet kom från mark- och miljööverdomstolen. Sju år av kamp var över. Det ska få brytas kalk i Bunge på norra Gotland. Mitt inne i en stor och vacker skog ska det bli ett tjugofem meter djupt hål, stort som två gånger Visby innerstad. Det är finska Nordkalk som ska plocka upp kalk för femton miljarder kronor.

  Det område de vill gräva bort är ett av de mest unika naturområden som finns i Sverige. Bara för någon vecka sedan hittade några av oss ytterligare en rödlistad art. Nu vet vi att det finns minst 266 arter i området som är så ovanliga att de löper stor risk att försvinna från jorden. För att göra sitt kalkbrott måste Nordkalk hugga ned stora delar av skogen, och det skulle medföra att många av dessa arter blev utrotade. I området finns också trollskt vackra Bästeträsk med sitt intrikata system av sprickbildningar och vattenflöden som är avgörande för norra Gotlands tillgång på grundvatten. När man gör ett så djupt hål som det planerade kalkbrottet, strömmar grundvattnet dit istället, och torrlägger andra områden.

  Som om det inte vore nog ligger området mellan två stycken Natura 2000-områden, områden som är klassade som skyddsvärda av EU, och Ojnareskogen var föreslagen som nationalpark. Vägen från föreslagen nationalpark till skövlat kalkbrott gick genom ett misstänkt jävigt expertutlåtande och en lagändring. Statens Geologiska Undersökning, SGU, fick närmare en miljon av Nordkalk för att göra de förberedande undersökningarna. De fick fram resultat som på nästan alla punkter skiljer sig markant från vad många andra experter anser. I utlåtandet säger de dessutom att det inte råder vattenbrist på Gotland, men många vanliga gotlänningar vet att det inte är sant.

  Men SGUs utlåtande hade inte spelat så stor roll om inte en paragraf strukits från miljöbalken. Från att ha räckt med bara en rödlistad art för att skydda ett område räcker nu inte ens 266 – om domen får stå fast. Det är därför vi sitter framför maschallen i lägret mitt i natten och smider planer. Om inte domen ändras kommer den bli prejudicerande och då blir det omöjligt att skydda något naturområde över huvud taget som industrin vill tjäna pengar på. Det handlar inte bara om den undersköna Ojnareskogen, det handlar om alla naturområden i hela Sverige. För all framtid.

  Vi är inte ensamma om att tycka att domen var en skandal. Den har överklagats av både Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket och efter den första turen i Miljööverdomstolen skulle Miljödomstolen specificera miljövilkor för Nordkalk. Mark- och miljödomstolen vägrade. Det fanns ingen metod som var säker nog att skydda området. Och visst är domen överklagad – den här gången till högsta domstolen.

  Problemet är att Nordkalk har fått tillåtelse att börja förbereda för brottet i väntan på högsta domstolen, och förberedelse betyder här skövling av den skog som vi vill överklaga för att skydda. Om det arbetet inte stoppas kommer vår överklagan inte att hjälpa.

  Vi förstår att många tutar som hälsning, och att de underbara gotlänningar som kommer med mat och hjälp till oss i lägret inte stannar och kämpar med oss. Frågan är känslig – det handlar om jobb under en lång ekonomisk kris på en ö drabbad av avfolkning. Men vi vet att om 25 år är kalken slut på nytt. Vi vet att inga turister kommer för att se den livlösa grav som blir efter ett kalkbrott. Vi vet att ingen kommer bo på en ö om det inte finns vatten att dricka. Vi vet att utrotade arter aldrig kommer tillbaka!

  Det är därför vi kämpar för Ojnare. Vi kämpar nu och med allt vi har. Det finns inget alternativ.

  Johan G:son Berg
  På plats i Ojnare, Fältbiologerna

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra