Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Jonas Paulsson, Köttfri måndag: ”Framtidens mat är vegetarisk”

  Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting, skriver på Supermiljöbloggen (20/3) att Stockholms län har flest övergödda kustområden, sjöar och vattendrag i landet. Det är korrekt. Men Tomas Eriksson nämner tyvärr ingenting om den nödvändiga åtgärden: Att landstinget tar sitt ansvar och samlar kommunerna till en gemensam strategi för kraftigt minskad köttkonsumtion i länet.

  Förr associerades syrefria bottnar främst med djupa vatten, men nu drabbas även kustnära områden i Stockholmsregionen. Foderodling upptar huvuddelen av åkermarken och orsakar enorma kväve- och fosforutsläpp, som leder till övergödning, algblomning och bottendöd.

  Miljövårdsberedningen gjorde för några år sedan bedömningen att i Sverige står jordbruket för hälften av Östersjöns övergödning. Trafiken och avloppssystemen svarar för en fjärdedel var. Man ska inte heller glömma att en betydande andel av näringsläckaget från landets avloppssystem kommer från köttkonsumtionen. Till exempel är göteborgarnas ökade köttkonsumtion en av anledningarna till att Göteborgs kommun investerar 360 miljoner kronor i att bygga en ny kvävereningsanläggning.

  Vattenmiljöproblemen i Östersjön är oöverstigliga med nuvarande köttproduktion.
  SVT:s dokumentär, Vårt grisiga hav, avslöjar hur vår köttkonsumtion orsakar algblomning och bottendöd. Östersjön mår oerhört illa. Programmet slutar tvärt och dramatiskt med att en forskare, programmets huvudperson, tittar djupt in i kameran och säger: Ät mindre kött. Det är det enskilt viktigaste rådet för dig som vill rädda Östersjön.

  På 40 års sikt måste i princip alla bli vegetarianer. Den slutsatsen drar den internationellt uppmärksammade rapporten, Feeding a Thirsty World (pdf), från Stockholm International Water Institute.

  Det räcker inte med att prata. Som gruppledare för Miljöpartiet, med ambitionen att vara länets ledande miljöparti, har Tomas Eriksson ett betydande ansvar för vattnet i Stockholmskommunerna. Därför är det Miljöpartiets skyldighet att vara med och leda det vattenstrategiska arbetet med att etablera en vegetarisk samhällsnorm i länet.

  Lidingö och Haninge har redan infört köttfria dagar. Alla länets kommuner bör snarast haka på det konceptet och sedan metodiskt fortsätta med att fasa ut animalierna från de offentliga köken. För vegetariskt är framtidens mat och en långsiktig förutsättning för friskt vatten i länet.

  Jonas Paulsson, initiativtagare Köttfri måndag

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra