Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Låt Sverige bli en del av solrevolutionen”

  Foto: Fredrik Hjerling / Marcus Kurn

  För att sätta fart på utvecklingen mot hundra procent förnybart måste alla goda krafter hjälpas åt, det skriver Lise Nordin (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson, och Åsa Westlund (S), riksdagsledamot.

  Precis som företrädarna för Solelkommissionen skriver (SMB debatt 24/8) pågår det en fantastisk utveckling för solelen i stora delar av världen. På tio år har den installerade effekten i världen ökat nära 50 gånger och kostnaden för att köpa och installera en solcellspanel har sjunkit med 80 procent på fem år. Priset fortsätter dessutom nedåt. Tyvärr har utvecklingen för solel i Sverige under den borgerliga regeringen inte ens gått hälften så snabbt som i resten av världen. Sverige har därför en stor outnyttjad potential för att producera solel.

  Regeringen har satt upp ett mål för hundra procent förnybar energi. En viktig del i det målet är att använda den outnyttjade solelspotentialen. Det är därför mycket positivt att regeringen beslutat att Sverige för första gången ska få en strategi för ökad användning av solel. Det har energimyndigheten fått i uppdrag. Energimyndigheten ska också föreslå hur en heltäckande statistik för installation av solceller och tillförsel av el från solceller ska kunna tas fram (se SMB debatt 23/7).

  Regeringen införde redan vid årsskiftet en skattereduktion för mikroproducerad förnybar el. Det gör att till exempel villaägare kan få ersättning för den överskottsel som matas in på nätet. Regeringen undersöker vidare hur detta ska kunna förbättras ytterligare och hur andelsägd förnybar el ska kunna omfattas.

  Vi håller med om att all elproduktion på sikt bör klara sig utan stöd. Men utifrån hur det ser ut i dag är vi väldigt glada att regeringen redan i vårbudgeten sköt till rejält med pengar för att fler av de som står i kö i dag ska få del av stödet.

  För att ta tillvara på den potential för solelproduktion som finns i Sverige är det viktigt att så många som möjligt får möjlighet att delta. Såväl villaägare och bostadsrättsföreningar som skolor och sjukhus. Därför ska regeringen se över hur andra EU-länder stödjer solel och analysera hur till exempel företag med flera anläggningar som tillsammans överskrider gränsen kan gynnas, samt vilka effektgränser som godkänts av EU-kommissionen. Det är ett viktigt arbete, inte minst för att skapa långsiktiga skatteregler och undvika återbetalningsskyldighet för de aktörer som gynnas.

  För att sätta fart på utvecklingen mot hundra procent förnybart måste alla goda krafter hjälpas åt. Vi välkomnar därför Solelkommissionens engagemang och driv i den här frågan. Det stärker oss i vår övertygelse om att Sverige behöver bli en del av den solelsrevolution som pågår i resten av världen.

  Lise Nordin (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson
  Åsa Westlund (S), riksdagsledamot

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra