Petra Holgersson, Håll Sverige Rent: "Dags att ta krafttag mot nedskräpningen"
Skräpet fyller våra hav, blåser runt på våra fjäll och täcker gräsmattan i parken en vacker sommarmorgon. Det är dags att ta krafttag mot nedskräpningen – det är en miljöfråga med allvarliga konsekvenser. Nu blir det spännande att se hur den nya politiska ledningen hanterar nedskräpningsfrågan.
Jag såg en episod av en tv-serie, Mad Men tror jag det var. Familjen i serien hade haft en härlig pick-nick och när de reser sig för att åka hem drar de undan filten så att allt skräp hamnar i gräset, sådär som trollkarlar kan göra när de rycker undan duken från bordet och allt står kvar. Sedan släntrar hela familjen bort till bilen och åker därifrån. Jag kommer ihåg att jag skrattade till litegrann; så där skulle vi aldrig göra i dag! Någon tid senare såg jag filmen ”Sjövett”, filmen som SVT producerade i början på 60-talet. I en sekvens av filmen får vi instruktionen att göra hål i ölburken när vi druckit klart så att den inte flyter omkring utan sjunker till botten. Vi får också lära oss att lägga allt skräp i en kartong, stoppa i några rejäla stenar, försluta kartongen för att sedan häva den över relingen. Jag skrattar till igen: sådär gör väl verkligen ingen i dag! Det är ju ändå 50 år sedan.
För några veckor sedan var Håll Sverige Rent på en expedition tillsammans med Försvarsmakten och några erfarna äventyrare. Uppdraget var att städa fjället, vi hade hört att det faktiskt fanns skräp uppe vid Kebnekaise. Men inte skräpar väl friluftsmänniskor ner i fullständig vildmark, i väglöst land uppe på Sveriges högsta berg?
Sanningen är – jo, tyvärr. Expeditionen samlade på några dagar in fem stora säckar med skräp. Plastförpackningar från frystorkad mat, toapapper, godispapper, burkar och flaskor plockades ned från Kebnekaise. Vem ska ta hand om det?
Och i Håll Sverige Rents kampanj Kusträddarna blir vi lika förvånade varje vår – stränderna längs västkusten är fullkomligt fyllda med skräp. Första gången jag var med, på en strandremsa utanför Strömstad, blev jag nästan chockad över hur mycket skräp som sköljts upp på stranden. I år genomförde vi en plockanalys av skräpet som samlades in av kusträddare, resultatet visar att det i många fall är privatpersoner som skräpar ner och det mest är plast. Plast, plast, plast. Och våra parker svämmar över av skräp när folk pick-nickat under härliga sommardagar.
Förutom att skräp är fult kan det skada både djur och människor, det kostar kommunerna många miljoner varje år (100 miljoner per år i Stockholm) och vi vet att nedskräpade platser blir otrygga platser.
Det intressanta är att staten faktiskt tog nedskräpning på hyfsat stort allvar nyligen. Vi på Håll Sverige Rent var delaktiga i att genomföra ett regeringsuppdrag för minskad nedskräpning som Naturvårdsverket fått, ett uppdrag som slutredovisades förra året. Vi tog tillsammans med Naturvårdsverket bland annat fram en vägledning till Sveriges kommuner om hur de kan arbeta strategiskt för minskad nedskräpning. Nedskräpning infogades också som avsnitt i den nationella avfallsplanen, för att få in nedskräpningsfrågan i kommunernas ordinarie arbete med avfallsfrågor. En ny nedskräpningsbot har också införts de senaste åren, där polisen har möjlighet att bötfälla nedskräpare på en gång. Men efter regeringsuppdraget var inlämnat händer det ingenting i skräpfrågan på det politiska planet. Jo, miljöminister Lena Ek deltog i Kusträddarna i våras…
Nu ska det bli mycket spännande att se hur den nya miljöministern hanterar nedskräpningsfrågan. Det är en viktig fråga för många människor samtidigt som det är en viktig fråga ur ett hållbarhetsperspektiv. Och det finns mycket vi kan göra för att komma tillrätta med situationen.
Håll Sverige Rent hyser ett stort hopp inför framtiden. Bland annat har EU-kommissionen nyligen presenterat ett meddelande om en övergång till en cirkulär ekonomi. Flera av målen på avfallssidan i EU:s meddelande har konkretiserats i förslag om ändring av flera direktiv. Nedskräpning beskrivs av kommissionen som en miljöfråga som har en negativ inverkan på miljön och ett problem där saneringskostnaderna är en onödig belastning för ekonomin. Detta ska lösas bland annat med att producenterna finansiellt ska stöda förebyggande arbete mot nedskräpning och initiativ för skräpplockning. Samtidigt vill EU-kommissionen att nedskräpningsfrågan ska inkluderas i EU-ländernas avfallsplaner.
Några tips till den nya regeringen är att börja med att se över bristerna i vår egen lagstiftning, till exempel så att värstingskräpet cigarettfimpen inkluderas i nedskräpningsboten och att vi reder ut vem som egentligen har ansvaret för att städa i skog och mark. Vi hoppas också att den marina nedskräpningen hamnar högt på den nya regeringens åtgärdslista och att regeringen inser värdet av det förebyggande arbetet mot nedskräpning.
Petra Holgersson, strategisk kommunikatör på Håll Sverige Rent
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till