Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Regeringen prioriterar arbetet med att göra förskolorna giftfria”

  Foto: Riksdagen

  Sverige ska ha ambitionen att gå före med förbud av farliga ämnen när EU:s regelverk inte räcker till, skriver Matilda Ernkrans och Lena Hallengren från Socialdemokraterna, i en replik till Lena Ek från Centerpartiet (SMB Debatt 2/3).

  Vår närmiljö är fylld av kemikalier. Kemikalierna spelar inte sällan en avgörande roll för att förbättra våra liv, exempelvis som beståndsdelar i läkemedel. Samtidigt är det av yttersta vikt att alla risker med kemikalier hanteras på ett bra sätt.

  Barn är extra känsliga för farliga kemikalier. Barn äter, dricker och andas mer än vuxna i förhållande till sin storlek. Vissa kemikalier binds till damm. De mindre barnen utforskar världen krypande, de suger och tuggar på saker för att uppleva dem. Många leksaker och andra varor kan då avge små mängder av kemikalier. Allt detta gör att barn i förhållande till sin vikt riskerar att få i sig högre halter av många kemikalier än vad vuxna får. Barn kommer i kontakt med farliga kemikalier såväl hemma som på förskolan.

  Varje dag går närmare en halv miljon barn till förskolan. Vi socialdemokrater vill säkerställa att alla våra barn får växa upp och leva i en trygg miljö. Barn ska i sin vardag leka och lära i en giftfri förskola och skola. Därför har samarbetsregeringen i regeringsförklaringen valt att prioritera arbetet med att göra våra förskolor giftfria.

  Den centerpartistiska miljöministern Lena Ek satte igång ett arbete genom att ge Miljöstyrningsrådet uppdrag att ta fram hjälp till kommuner när de skulle upphandla produkter till förskolorna. Tyvärr valde hon och den borgerliga regeringen sedan att lägga ner rådet. Nu välkomnar vi Centerpartiets ambitioner och hoppas kunna samarbeta kring dessa frågor framöver.

  Den nya samarbetsregeringen har aviserat att en ny myndighet ska skapas, som kan ge kommunerna stöd i upphandling. Även i fortsättningen kommer det att finnas rådgivning till kommunerna om hur förskolorna ska kunna vara giftfria.

  Men allt kan inte lösas med upphandling. I vissa fall krävs det förbud. Vi socialdemokrater menar att Sverige ska ha ambitionen att gå före med förbud av farliga ämnen när EU:s regelverk inte räcker till. Ett sådant arbete har nu inletts på regeringskansliet.

  Även när det gäller förskoleklasser och grundskolan aviserade regeringen i höstens budget att vi ville förbättra barn och elevers hälsa genom att göra stora investeringar i upprustningar av skollokaler.

  En god arbetsmiljö för elever och lärare har inte bara stor betydelse för deras välmående och trygghet, eller förekomst av till exempel astma och allergier, utan också för våra barn och elevers möjlighet att kunna tillgodogöra sig undervisningen och nå kunskapskraven. Att investera i en giftfri och god arbetsmiljö i våra förskolor och skolor är att investera i framtiden och en viktig prioritering.

  Matilda Ernkrans (S), ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott
  Lena Hallengren (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra