”Timmen är slagen för WWF – nu krävs Earth Hour 2.0”
Världsnaturfondens kampanj saknar konkreta politiska krav och verktyg, skriver Sara Vikström Olsson och Kitty Ehn från Fältbiologerna.
I dag, lördagen den 28 mars mellan klockan 20.30 och 21.30 arrangeras WWF:s klimatmanifestation Earth Hour runt om i världen. Åtta år har gått sedan kampanjen startade. Sedan dess har mycket hänt i miljöpolitiken, men Earth Hour har i mångas ögon fastnat i att vara en energispararkampanj. Det är dags att WWF tar kritiken på allvar och skapar Earth Hour 2.0.
Earth Hour har genom åren fått privatpersoner, företag, städer och makthavare världen över att engagera sig i energifrågan. Trots detta saknar kampanjen modiga och konkreta politiska krav och verktyg. För varje år när det närmar sig sista helgen i mars är det samma visa. Varför släcka, när vi kan tända rätt lampor? Folket känner sig mognare än att vara lamp-aktivister. Målet för Earth Hour 2015 är att nå två miljarder människor världen över och halva Sveriges befolkning. Frågan är ifall släcka lampan står högst på listan av vad världen skulle vilja använda det här engagemanget till.
På senare år har det gjorts flera initiativ för att utveckla kampanjen. “Släck här, tänd där” är ett nytt budskap som syftar till att belysa den orättvisa energiförsörjningen i världen. I Sverige var man även först med att starta “Earth Hour City Challenge” där städer världen över kan vara med och tävla om att bli den miljövänligaste staden. Tyvärr så räcker det inte.
Det är dags att våga ta engagemanget ett steg längre och modernisera Earth Hour innan kämpaglöden slocknat. Världen behöver mer än en symbolisk timme som passerar en gång om året.
Låt oss därför presentera vårt förslag på Earth Hour 2.0:
Ha ett tydligt politiskt krav som deltagarna i kampanjen ställer sig bakom.
Det kan vara svårt att vara radikal och samtidigt mobilisera många människor, men vi har sett det hända många gånger i historien. För om inte vi i miljörörelsen vågar ställa kraven, vem ska då göra det? WWF måste byta ut otydliga uppmananden till konkreta politiska förslag. Vårt förslag är att samlas bakom nollutsläpp nationellt i Sverige till 2030, detta för att undgå en tvågradig tempratursökning.
Ge enkla verktyg till förändring för deltagare i Earth Hour.
I dag är det enda som krävs för att vara med i kampanjen att släcka lampan. Tänk om WWF kunde ställa som krav på alla de kommuner och företag som deltar att de även måste göra något långsiktigt för miljön. Exempel på detta skulle kunna vara att divestera ur fossila innehav eller att göra innerstaden bilfri för en dag. Våga släpp greppet om företag och städer som utövar ren greenwashing i sitt deltagande i Earth Hour genom att ställa krav på deltagandet i kampanjen. Det skulle ge långsiktig trovärdighet till kampanjen och förändring på riktigt.
Bjud in civilsamhället att utforma kampanjen.
I Fältbiologerna är vi experter på att mobilisera unga och utforma politiska kampanjer. Vårt dagliga arbete går ut på att sätta press på en ny miljöpolitik. Låt oss och resten av svenska miljörörelsen få vara med och utforma kampanjen på ett tidigt stadie. Ta vara på organisationernas olika styrkor och ge kampanjen relevans för alla. Då kan vi inför nästa år gå ut tillsammans med ett starkt politiskt budskap i stället för att kritisera inom de egna leden.
Vi är trötta på att inte kunna ge våra medlemmar ett större deltagande i Earth Hour längre än att mysa framför tända ljus. Därför har vi startat en egen kampanj som ett komplement till att släcka lampan i kväll. Vi uppmanar hela Sveriges miljörörelse att skicka in förslag till WWF på hur er Earth Hour 2.0 skulle se ut. Så, om du hade två miljarder människor som lyssnade – vad skulle du göra?
Sara Vikström Olsson, ordförande Fältbiologerna
Kitty Ehn, vice ordförande Fältbiologerna
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till