Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Centern lanserar premie för ”supermiljöflygplan”

  Efter succén med den nyligen införda supermiljöbilspremien lanserar Centerpartiet nu ett nytt förslag: supermiljöflygplanspremie. Premien ska enligt förslaget ges till den resenär som flyger med ett flygplan som drar mindre än 1,5 kilo koldioxid per mil och passagerare. 

  Enligt förslaget får den som flyger en inrikesresa 200 kronor i premie, en resa i Europa ger 500 kronor och en Thailandsresa ger 800 kronor.

  – det ska löna sig att göra rätt, och ju mer rätt man gör, desto mer ska det löna sig, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till Supermiljöbloggen.

  Flera miljöorganisationer är skeptiska till idén eftersom även resor med så kallade supermiljöflygplan ger stora utsläpp. Men Annie Lööf avfärdar kritiken:

  – Centerpartiet är ett morotsparti, inte ett piskeparti. I Centerpartiets Sverige är miljövänliga Thailandsresor ett lika självklart sätt att ta miljöansvar som att kompostera eller panta burkar.

  Från flygbranschen är reaktionerna på centerförslaget positiva: ”våra nya supermiljöflygplan drar 10% mindre bränsle än våra gamla plan. Om vi kan tiodubbla flygresandet kan vi därmed minska utsläppen med 100%”, skriver det nystartade miljöprofilerade flygbolaget Primo Aprillo i ett pressmeddelande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.