Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Kostnaden för en biljett i svenska kollektivtrafiken har ökat nära dubbelt så mycket som kostnaden för bensin sedan millennieskiftet. Trots detta är det priset på bensin som partier från vänster till höger vill sänka och kompensera för. Mitt i en pågående klimatkris.

  Bensinpriserna har ökat med 70 procent sedan år 2000. Istället för att ta det som en möjlighet för mindre bilkörning och snabbare skifte från förbränningsmotor till elektrifiering, slåss nu politiska partier – från vänster till höger – om att sänka bensinskatten och dela ut tusenlappar till bilägare. 

  Ett betydligt hållbarare alternativ till bilen är kollektivtrafiken. Skulle varannan svensk välja kollektivtrafiken skulle mycket vara vunnet för såväl klimatet som folkhälsan, men de höga biljettpriserna är en tröskel. Inte heller här har politiken jobbat för ett skifte.

  De senaste dagarna har flera av oss sett diagram som visar hur biljettpriserna i kollektivtrafiken rent ut sagt rusat sedan år 2000. Faktum är att de har ökat nästan dubbelt så mycket som bensinpriset, hela 139 procent.

  En skillnad mellan ett ökat bensinpris och en ökad kostnad för kollektivtrafikbiljetter är att den senare inte verkar leda till folkliga protester. En annan skillnad är att partierna inte slåss om att sänka biljettpriserna. Detta trots att vi befinner oss i en klimatkris och att 7600 svenskar årligen dör på grund av luftföroreningar

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!