Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  KTH: ”Oljan räcker i miljoner år”

  Forskare vid KTH menar att fossiler inte är en förutsättning för uppkomsten av olja och naturgas. De har simulerat hur kolväten uppstår genom tryck och värme och menar att upptäckten innebär att vi aldrig kommer få slut på olja. Resultaten är kontroversiella och går tvärt emot många forskarrön om peak oil.
  – Det råder ingen tvekan om att vår forskning bevisar att råolja och naturgas uppstår utan inblandning av fossiler. Alla typer av bergarter kan utgöra depåer för olja, säger Vladimir Kutcherov, professor vid avdelningen för energiteknik på KTH i Stockholm.
   
  Han menar vidare att oljan kommer att räcka i miljoner år och att det kommer ta upp emot 200 år innan vi kan ställa om till alternativ energi. Många forskare har reagerat starkt på forskningsresultaten:
   
  Jan Bergström är professor vid Naturhistoriska riksmuseet och arbetar inom forskningsområdena kambriska metazoer, morfologi och evolution. Han menar att Kutcherov teoretiskt kan ha rätt men tycker att problemet är större än vad som beskrivs:
   
  ”Frågan är ju först och främst om vi verkligen vill fortsätta ta upp olja för att släppa ut koldioxid i atmosfären. Och även om man skulle vilja tror jag att det skulle ta lång tid att ta fram den här oljan.”
   
  Doktoranden Mikael Höök i Uppsala menar att den så kallade abiotiska teorin inte är någon ny upptäckt och att den har klara brister:
   
  ”Som jag ser det är problemet att man gör en höna av en fjäder. Bara för att det finns en fysikalisk möjlighet att bilda olja oorganiskt är det ett ganska långt steg till att det ska bli en lösning på energikrisen. De fokuserar på en liten detalj, varifrån oljan kommer, medan vi gör produktionsprognoser för framtiden. Vi är inte så beroende av vilken teori man tror på – utvinner man något snabbare än det nybildas kommer man springa på problem i framtiden.”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra