Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Svenska AP-fonder och banker investerar miljarder i gruvbolaget Nornickel, som mörkat ett gigantiskt oljespill. Företaget har länge varit känt för omfattande miljöförstöring och är svartlistat hos flera andra aktörer.

  Förra veckan utlyste Rysslands president Putin nationellt nödläge efter att det blivit känt att gruvbolaget Nornickel släppt ut över 20 000 ton diesel i en arktisk flod. I flera dagar försökte Nornickel dölja utsläppet.

  En granskning av Fair Finance visar nu att företaget finns med i ett 20-tal av svenska bankers sparfonder. Totalt stöttar bankerna Nornickel med över 1,2 miljarder kronor.

  Swedbank och sjunde AP-fonden största svenska finansiärerna

  Allra störst innehav har Swedbank, som enligt siffror från december 2019 har närmare 600 miljoner kronor investerade i bolaget. Med på listan över investerare finns också SEB, Danske Bank, Länsförsäkringar, Nordea och Handelsbanken. Hos Handelsbanken ingår Nornickel till och med i en så kallad ”etisk fond”.

  Även de statliga AP-fonderna satsar miljonbelopp i det ryska gruvbolaget. Första, andra och sjunde AP-fonden har tillsammans 480 miljoner kronor av skattebetalarnas pensionspengar investerade hos Nornickel.

  Jakob König, projektledare på Fair Finance, menar att bankerna har ett ansvar som delägare i företaget.

  Det här rimmar illa med deras löften om hållbara investeringar och det är inte vad de flesta sparare förväntar sig att deras pengar ska gå till, säger Jakob König till Supermiljöbloggen.

  Gruvbolaget redan svartlistat av flera aktörer

  Nornickel har sedan många år kritiserats för att orsaka allvarlig miljöförstöring. Sedan 2009 är bolaget svartlistat av norska oljefonden på grund av den stora miljöpåverkan. Även Skandia bojkottar investeringar i företaget.

  Med tanke på att flera investerare redan svartlistat Nornickel för att bolaget inte agerat tillräckligt på problemen så är det tveksamt om fortsatt dialog är rätt väg att gå. Då kan en bredare bojkott vara ett bättre sätt för att höja trycket på bolaget, säger Jakob König på Fair Finance.

  Området där förra veckans oljespill ägde de rum räknas som en av de mest förorenade platserna på planeten. Trots att Nornickel redan uppmärksammats för sin minst sagt bristande miljöhänsyn fortsätter alltså svenska banker och AP-fonder pumpa in pengar i det ryska gruvbolaget.


  För att protestera mot investeringarna i Nornickel, maila din bank via Fair Finance! Kontakta AP-fonderna här, här och här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.