Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  800 tvångsförflyttas – Vattenfall bryter 200 miljoner ton kol

  Foto: Vattenfalls kolkraftverk Schwarze Pumpe

  Brandenburgs regering vill låta Vattenfall bryta 200 miljoner ton brunkol. 800 personer kan tvingas flytta.
  Den röda regeringen i den tyska delstaten Brandenburg sade i tisdags ja till att det statliga svenska bolaget Vattenfall ska få bryta ytterligare 200 miljoner ton brunkol, skriver Dagens Nyheter.  Dessa 200 miljoner ton brunkol räcker för att försörja Vattenfalls kolkraftverk i närheten ända fram till 2040-talet.  Vänstern motiverar sitt ja med att det handlar om kol från en redan befintlig gruva, däremot säger de nej till nya gruvor. 

  Det var flera demonstrationer både för och emot beslutet när det togs. De som är för Vattenfalls planer är oroliga för jobben i och med att Vattenfall är den stora arbetsgivaren i området. Människor som nu tvingas flytta demonstrerade tillsammans med Greenpeace emot Vattenfalls planer. ”Om vi måste flytta bryter jag samman” sade Marianne Kapelle, 74 år, till Dagens Nyheter när de besökte byn Proschim förra året. Hon har bott i byn hela sitt liv men kommer i och med tisdagens beslut att tvingas flytta därifrån. Byns talesperson, Petra Rösch, sade då till DN:

  Jag hoppas på stöd från Sverige. Jag tror mer på den svenska regeringen och Vattenfalls koncernledning i Stockholm än på vår delstatsregering och Vattenfalls företagsledning här. Om det jag läser stämmer så har svenskar samma inställning som jag,

  Supermiljöbloggen konstaterar tyvärr att hennes förhoppning på den svenska regeringen hittills inte gått i uppfyllelse. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.