Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Allt du vill veta om Kent Johansson (C)

  Foto: Centerpartiet

  Kent Johansson är Centerpartiets förstanamn i EU-valet. SMB har frågat honom om GMO, kärnkraft, vilka de största utmaningarna är och hur intresserad han skulle vara av en miljöministerpost.
  Han fick tummen upp i Naturskyddsföreningens granskning av EU-parlamentariker med motivationen:

  ”Röstar bättre än sin partigrupp och har stort förtroende i gruppen. Trots kort tid i parlamentet har han bidragit till skärpningar av framför allt klimatpolitiken.”

  Johansson sitter nu i Europaparlamentet sedan 2011 då han ersatte Lena Ek som blev miljöminister. Han kommer ursprungligen från Händene utanför Skara och blev tidigt Centerpartist. Han är utbildad folkhögskollärare, är gift och har två barn.
  Vilken är din viktigaste fråga framöver och vad är det viktigaste beslutet vi kan ta för att ni dit?

  Miljö- och klimatfrågan är den viktigaste frågan, både för mig, men också för parlamentet kopplat till de utmaningar vi ser nu. Vi måste klara av att hantera tvågradersmålet, se till att uppvärmningen inte fortsätter, att vi klarar av en utveckling i Europa och världen på ett hållbart sätt.
  Det viktigaste beslutet är att få på plats tre ambitiösa klimatmål till 2030 när det gäller att minska utsläppen, öka energieffektiviseringen och förnyelsebar energi.

  Hur stor chans har en individuell stat att nå hållbarhet utan EU?

  EU har en avgörande påverkan. Miljö- och klimatfrågorna är ju globala på olika sätt och vi löser inte det i varje enskilt land. Miljöfrågorna är ju gränsöverskridande. Luften och vattnet känner inga nationsgränser.

  Johansson är skeptisk mot GMO. Han tycker att vi idag har en restriktiv hållning och att lagstiftningen inte bör bli lösare. I frågan om kärnkraft ser han det som positivt om förnybart kan ersätta kärnkraften och vill inte utveckla den. Han är emot forskningsprojekt om fusionsenergi.
  Vilka är det största motståndarna mot hållbarhetsarbetet i Sverige?

  Det kan ju finnas olika ingångar i den frågan. Jag ser hur jag, kalla det alliansens gröna röst, tydligast driver att vi ska ha ambitiösa bindande mål. Men sen finns det ju en del som inte vill ge ordentliga förutsättningar för den här förnyelsen genom lagstiftning och annat.
  Jag tycker att det vore bra om fler har samma ambitiösa uppfattning som Centerpartiet har om att vi ska ha 100% förnyelsebar energi. Men om du ska nå det i Sverige så handlar det ju om att skapa möjligheter för utveckling på landsbygden och att hitta möjligheterna till förnyelsebar energi där, till exempel biogas. När det gäller själva målen, då har ju Moderaterna en lägre ambition i EU. Var de olika partierna står där har Naturskyddsföreningen den tydligaste redovisningen av.

  Vad är dina tankar om att Sveriges utsläppsrätter såldes?

  Jag tycker att det är viktigt att man slår vakt om det här systemet, också i framtiden. Det viktigaste för mig är att vi håller uppe priset på utsläppsrätterna. Jag vill inte uttala mig om försäljningen.

  Vilka är de största förnybara energierna du tror på för framtiden? Vilka kommer kunna ta över kärnkraften?

  Det som har ytterligare potential tror jag är solenergi. Det förringar ju inte möjligheten när det gäller bioenergi till exempel, du har på skogssidan möjlighet att använda material kopplat till där du idag använder fossila material, i kläder, plaster och så vidare.

  Kent Johansson tog över efter Lena Ek som blev miljöminister. På frågan om han skulle tacka ja om Lena Ek inte vill fortsätta som miljöminister efter valet säger han tydligt att han vill fortsätta i parlamentet. Han menar att Ek är en jättetillgång som miljöminister med sin erfarenhet från både europeiska och kommunala sammanhang. Den största utmaningen för en miljöminister tänker han är att visa på att tillämpningen av att grön teknik ger jobb. Det handlar om att de som ligger långt fram i teknik verkligen fortsätter att satsa på forskning, utveckling och innovation, säger Johansson. Det är en förutsättning för ny teknik, optimism, hållbarhet, och sysselsättning.
  Sista frågan. När har vi 100 procent förnybar energi i Sverige?

  Ja, jag hoppas så snart som möjligt, för det ger chansen till fler jobb. Det viktigaste är att fatta tydliga beslut om vart vi är på väg. Ju tydligare mål vi ger, desto lättare blir det också att nå dit.

  Centerpartiet ingår i Europaparlamentets mittengrupp ALDE (Alliansen liberaler och demokrater för Europa). Johansson är ordinarie ledamot i Industri, forsknings- och energiutskottet samt ersättare i Jordbruksutskottet och Jämställdhetsutskottet.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra