Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Att bekämpa fattigdom är också att bekämpa hunger, att förebygga konflikter och minska ojämlikheter”

  Johan Hultberg, riksdagsledamot och Moderaternas miljöpolitiska talesperson, om FN:s globala mål för hållbar utveckling, och vad man själv kan göra för att bidra till att målen ska kunna nås.

  Världens länder enades förra året under FN:s flagg om 17 globala mål för hållbar utveckling. Sammanlagt finns 169 olika delmål, och siktet är inställt på att nå dem senast år 2030.

  Professor Johan Rockström har i en intervju med Svenska dagbladet efterlyst en ”nationell folkbildningskampanj” om målen i Sverige. Han har sagt till tidningen:

  – Går man ut på gatan är det knappt en kotte som vet vad utvecklingsmålen är för något. Trots att det är den viktigaste agendan som finns i världen för att säkra vår långsiktiga välfärd.

  Supermiljöbloggen vill förstås hjälpa till. Därför har vi valt att fråga människor från en rad olika håll i samhället hur de ser på arbetet med målen.

  _______________

  I dag har turen kommit till Johan Hultberg.

  Vad jobbar du som?

  – Jag är riksdagsledamot och Moderaternas miljöpolitiska talesperson.

   Om du bara får välja ett mål eller ett delmål som du vill lyfta fram lite extra, hur är det formulerat och varför väljer du det?

  – Det är vansinnigt svårt att bara välja ett men jag väljer det första av de 17 målen, det vill säga avskaffa all form av fattigdom överallt. Att utrota fattigdom är just det första målet är knappast någon slump. Fattigdom är roten till väldigt många av de problem världen står inför. Att bekämpa fattigdom är också att bekämpa hunger, att förebygga konflikter och minska ojämlikheter.

  – Miljöförstöring och klimatförändringar drabbar utvecklingsländer mest och det är redan utsatta människor som drabbas hårdast. Ska målet nås om att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser är alltså fattigdomsbekämpning helt centralt. Kort sagt är fattigdomsbekämpning avgörande för att vi ska klara i princip samtliga övriga hållbarhetsmål.

  Om man är en person som kanske inte har järnkoll på alla 17 mål och 169 delmål, men som ändå vill bidra till att målen ska kunna nås, har du något tips på vad man då kan börja med att göra?

  – Vi behöver alla ta ansvar för vår vardag. Försöka göra hållbara val i matbutiken, när vi planerar semesterresan och köper allt det vi tycker oss behöva. I varje valögonblick har vi en chans att i det lilla pusha världen i en mer hållbar riktning. Sedan krävs så klart politiska beslut, internationella överenskommelser och globalt ledarskap. Driv på för mer frihandel, ambitiösa klimatöverenskommelser och internationellt samarbete. Det är nämligen några av de ingredienser som behövs för att FN:s 17 hållbarhetsmål ska kunna nås.

  _________

  Läs mer:

  Mål 1: Avskaffa all form av fattigdom överallt.

  Tidigare artiklar i serien:

  13/6 Karolina Skog (MP): ”Politiker på alla nivåer i samhället har ansvar att koppla samman sina beslut med de globala målen”

  16/6 Mattias Goldmann, Fores”Börja med det som är enkelt, kul och lönsamt”

  18/6 Nina Ekelund, Hagainitiativet: ”Samarbete är avgörande för att lyckas med de globala utmaningarna”

  27/6 Cecilia Chatterjee-Martinsen, WaterAid Sverige: ”Vi kan inte ens föreställa oss hur det är att leva utan rent vatten”

  4/7 Måns Nilsson, Stockholm Environment Institute: ”Alla målen har lika stor vikt”

  5/7 Håkan Wirtén, Världsnaturfonden WWF: ”Vi måste fördela användningen av resurser mer rättvist”

  11/7 Charlotte Petri Gornitzka, Sida: ”Vi måste lägga in en extra växel”

  13/7 Andreas Gyllenhammar, Sweco: ”Vi står och faller med städerna”

  25/7 Johanna Ragnartz, Håll Sverige Rent: ”Plocka #ettskräpomdagen och var en förebild”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.