Australiens regering öppnar för omstridd kolgruva

Australiens miljöminister gav nyligen klartecken för att öppna landets största kolgruva i delstaten Queensland. Ett beslut som kritiseras av landets miljöorganisationer.
Det omtvistade kolgruveprojektet Adani/Carmichael godkänns på nytt, två månader efter det att federal domstol stoppade projektet. Landets miljöminister, Greg Hunt, säger att regeringens beslut innehåller stränga villkor för att skydda hotade arter. Men miljöorganisationerna håller inte med. De menar att verksamheten bland annat hotar det känsliga ekosystemet i Stora barriärrevet. Den ökade sjötrafiken betyder mer muddrande i havet. Dessutom leder mer koleldning till att vattnen försuras.
Adani/Carmichael-kolgruvan är 40 kilometer lång och 10 kilometer bred – till ytan lika stor som Göteborgs kommun. Det indiska företaget som äger jättegruvan räknar med att bryta 60 miljoner ton kol per år. Men de som bor i närheten är oroliga för hur jättegruvan kommer att påverka deras grundvatten.
Den nya kolgruvan gör det svårare för landet att hålla sina klimatlöften. Australien har lovat att fram till år 2020 minska utsläppen av växthusgaser med fem procent jämfört med nivån år 2000.
I och med jättekolgruvan, fortsätter Australien att vara en av världens största klimatförstörare. Den australiska regeringen har tidigare tagit bort skatten på koldioxid, vilket medförde ökade utsläpp inom energisektorn.
Det är fortfarande oklart hur gruvprojektet ska finansieras. National Australia Bank vill ta en ledande roll inom förnybar energi och kommer därför inte att finansiera jättegruvan. Miljöaktivister uppmanar resten av de stora australiska bankerna – ANZ, Commonwealth Bank och Westpac att bojkotta finansiering av Adani/Carmichael-gruvan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till