Ny forskning: Basinkomst kan minska både fattigdom och miljöproblem

Genom att beskatta miljöskadlig verksamhet skulle det bli möjligt att finansiera en global basinkomst och på så sätt råda bot på både miljökrisen och ökande klyftor. Dessutom skulle den globala ekonomin växa rejält. Det hävdar en internationell forskargrupp i en ny studie.
Att ge alla vuxna i världen en stadig basinkomst skulle kunna få den globala ekonomin att växa med upp till 130 procent, enligt forskarna bakom studien. Den bygger på data från 186 länder och publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Cell Reports Sustainability.
Att ekonomin växer är ingen garant för att minska varken fattigdom eller miljöproblem, men forskarna föreslår strategier som skulle kunna möjliggöra detta:
Genom att kräva att låta stora utsläppare betala för att städa upp efter sig, enligt ”förorenaren betalar-principen”, har vi en kreativ lösning för att både komma tillrätta med båda problemen genom att minska incitamenten att förorena miljön med hjälp av beskattning och genom att avskaffa existerande miljöskadliga subvention, och använda de pengarna för att finansiera basinkomst, säger Rashid Sumaila, professor vid University of British Columbia i en artikel på Stockholm Resilience Centre’s hemsida.
Kan minska sårbarheten inför extremhändelser
Forskarna uppskattar att det skulle kosta drygt 40 biljoner dollar att ge hela världens befolkning en basinkomst eller medborgarlön. Om enbart de som idag lever under fattigdomsgränsen skulle få basinkomst, skulle kostnaden vara drygt 7 biljoner. Samtidigt skulle effekten av att ge dessa fattigaste en sådan inkomst leda till en ökning av den globala bruttonationalprodukten med 49 biljoner dollar.
Basinkomst skulle potentiellt också kunna bidra till att motverka den växande ojämlikheten inför den ökade risken för chocker och extrema händelser, kommenterar medförfattaren Carl Folke, professor och chef för Beijer-institutet för ekologisk ekonomi vid Kungliga Vetenskapsakademien, i artikeln.
Koldioxidskatt kan finansiera basinkomst för många
I studien tittar forskarna närmare på koldioxidskatt som en möjlig finansieringsmekanism för basinkomst, och konstaterar att med en skatt på mellan 50 och 100 dollar per utsläppt ton koldioxid skulle en basinkomst kunna finansieras för alla under fattigdomsgränsen i Asien, Europa och Nordamerika.
En annan möjlig finansieringskälla skulle kunna vara att ta de miljöskadliga fiskesubventioner som till exempel leder till överfiske, och använda dessa pengar till att finansiera basinkomst för fattiga fiskare.
Var är då haken? Forskarna påpekar att det inte bara är finansieringen som är en utmaning för att införa basinkomst. Även andra praktiska och politiska svårigheter finns när det gäller implementeringen, och dessutom en rädsla för att det skulle minska incitamenten för att arbeta.
Forskarna lyfter dock fram framgångsrika exempel som har visat att basinkomst både lett till ökat deltidsarbete (i Alaska) och minskad avskogning (i Indonesien). Sammanfattningsvis anser de att basinkomst kan fungera som en proaktiv ekonomisk strategi som skulle kunna ge ett mer universellt socialt säkerhetsnät och stärka motståndskraften mot kriser, som pandemier och klimatkatastrofer.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till