Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Biologisk mångfald snabbar på skogens återhämtning efter avverkning

  Hur många trädarter behövs för att effektivt återställa en avverkad skog? En malaysisk studie utmanar nu skogsindustrins monokulturer – den visar att biologisk mångfald snabbar på skogens återhämtning.

  Satellitbilder från en av världens största ekologiska experimentstudier visar hur regnskogen återhämtat sig på ett årtionde efter avverkning. Återställning av avverkade skogar spelar en avgörande roll för att hantera klimatkrisen och arterna.

  Under 1980-talet, efter avverkning, blev Malua Forest Reserve i Malaysia en forskningsplats för återställning av tropiska skogar. Forskare delade upp en 500 hektar stor yta i 125 experimenttomter. Vissa lämnades att återhämta sig naturligt, medan andra planterades med en, fyra eller 16 inhemska trädarter.

  Av resulaten framgår att de tomter med 16 inhemska trädarter återhämtade sig snabbast. Tomter med bara en trädart hade dock en snabbare återhämtning än de naturligt återhämtade.

  Studiens resultat understryker en positiv koppling mellan biologisk mångfald och ekosystemets funktion i Asiens regnskogar och att en mix av arter kan snabba på återhämtningen efter avverkning. De visar även att en aktiv återplantering är mer effektiv än naturlig återhämtning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.