Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Blå tillväxt kring Östersjön, kan det vara positivt för miljön?

  EU satsar på en ny tillväxtstrategi där Östersjön står i centrum. Men hållbarhet och tillväxt, kan det gå ihop? Forskargruppen Baltic Eye menar på att de två definitionerna inte behöver vara varandras motsatser. Försiktighet och nytänkande menar de behövs för att skapa en tillväxt kring Östersjön som inte belastar miljön. 

  EU-kommissionen har lagt fram ökad tillväxt och nya arbetstillfällen som sina viktigaste frågor framöver och trycker mycket på något de kallar för ”blå tillväxt”, där havet står i centrum för tillväxten, i detta fall Östersjön. I en debattartikel för DN skriver forskargruppen Baltic Eye om EU-kommissionens vision om att tillväxten ska gå ”hand-i-hand” med frisk och sund havsmiljö. Trots detta finns det mycket oro och kritik till att koppla samman tillväxt med hållbarhet. Är det möjligt, eller är det varandras totala motsatser?

  Just Östersjön är särskilt utsatt med sina känsliga ekosystem, enorma intag av föroreningar från omkringliggande länder och de stora belastningar från överfiske, miljögifter, jordbruk och fartygstransporter för att nämna några. Baltic Eye, en del av Östersjöcentrum vid Stockholm Universitet, skriver i DN:

  Knäckfrågan för EU:s vision om Blå tillväxt har därför kommit att bli om Östersjömiljön över huvud taget klarar en ökad exploatering. Havsforskningens ganska entydiga svar på den frågan är: nej. I alla fall om exploateringen fortsätter på samma sätt som under de senaste hundra åren, med orden ”hållbar” och ”tillväxt” låsta i ett motsatsförhållande där mer av det ena automatiskt ger mindre av det andra.

  Forskargruppen Baltic Eye menar att istället för att ställa frågan om Östersjön klarar en ökad tillväxt, borde frågan istället ställas hur Östersjön kan klara det, och jobba vidare med problemet därifrån.

  Finns det sätt att exploatera havets resurser utan att förstöra havsmiljön? Går det rentav att utveckla metoder och strategier för tillväxt, som samtidigt skapar bättre havsmiljö?

  Att tänka nytt och flerdimensionellt, ställa nya frågor och på allvar knyta samman ”hållbar” och ”tillväxt” är en stor utmaning, inte bara för politiker utan för hela samhället. Samtidigt måste vi försöka. För bortom alla problem och prövningar som kan tänkas uppstå står ändå ett helt klart: utan ett levande hav ingen blå ekonomi, och definitivt ingen blå tillväxt.

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.