Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny rapport visar på hur en övergång till cirkulär ekonomi kan hjälpa till att stoppa förlusten av den biologiska mångfalden. Fokus är på markanvändningens relation till cirkularitet.

  Den nya rapporten, som publiceras av finska Jubileumsfonden för Finlands självständighet, Sitra och Vivid Economics, visar att förlusten av biologisk mångfald kan stoppas till 2035 om cirkulär ekonomi införs.

  Naturskyddsföreningen beskriver cirkulär ekonomi som motsatsen till en traditionell linjär ekonomi, det vill säga motsatsen till att tillverka, köpa, använda och slänga. Istället handlar cirkulär ekonomi om att återanvända och återvinna.

  Fokus i Sitras rapport är framförallt hur markanvändningen påverkas av cirkulär ekonomi. Här menar artikelförfattarna att möjligheterna är omfattande inom livsmedels- och jordbrukssektorn samt inom bygg-, textil- och skogssektorn.

  Genom att vi använder mindre resurser behöver vi använda mindre landyta och kan därför minska trycket på naturen, säger Tim Forslund, huvudförfattare till rapporten, till Svenska Yle.

  Han förklarar hur man i en cirkulär ekonomi använder produkter mer aktivt och under en längre tid. Det i sin tur innebär att mindre resurser och landyta behövs, vilket leder till mer utrymme för andra arter att leva. 

  Och mer utrymme för andra arter behövs. Förlusten av biologisk mångfald är just nu så stor att arter håller på att dö ut i en takt som inte setts sedan den senaste massutrotningen för 66 miljoner år sedan.  

  Tidigare forskning visar emellertid att huvudorsakerna till att så många insekter dör och hotas av utrotning är det intensiva jordbruket och dess syntetiska gödselmedel och kemikalieanvändning.

  Att nu cirkulär ekonomi kan vara en bidragande lösning till den krisande biologiska mångfalden är positivt. Sett till olika forskningsresultat bör det emellertid kombineras med mindre användning av syntetiska gödselmedel och kemikalieanvändning inom jordbruket.  

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.