Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Citrusfrukter ofta besprutade med hormonstörande bekämpningsmedel

  80 procent av citrusfrukterna i affärerna innehåller rester av bekämpningsmedel, det slår Naturskyddsföreningen fast. I de flesta fall rör det sig om bekämpningsmedel som sprejats på efter att frukterna plockats, som ett sätt att öka hållbarheten.

  Siffrorna, som ursprungligen kommer från det europeiska livsmedelsverket, visar också att en majoritet av frukterna, 63 procent, har behandlats med flera olika bekämpningsmedel. Oftast (men inte alltid) sitter dock kemikalierna i skalet snarare än i själva frukten. Naturskyddsföreningen menar därför att man borde uppmana svenskarna att alltid använda ekologiska apelsiner om man vill använda skalet i matlagning

  – I Danmark rekommenderar myndigheterna att man alltid ska använda ekologiska citrusfrukter om skalet ska ätas eller användas i matlagning. Gränsvärdena för rester av bekämpningsmedel i maten är förlegade. Hormonstörande ämnen kan vara farliga i mycket små doser och det beaktas inte idag., säger Johanna Sandahl, vice ordförande Naturskyddsföreningen.

  Citrusfrukter tillhör därmed värstingarna när det gäller bekämpningsmedel, något som kan vara värt att tänka på så här i jultider. Tursamt nog finns det en enkel lösning, att välja ekologiskt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!