Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dagens CO2-kurva

  Foto: NOAA

  Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten i atmosfären nu på 421,95 miljondelar (ppm). Det är en ökning jämfört med förra veckans notering på 419,38 ppm. Jämfört med för exakt ett år sedan är det en ökning med 3,92 ppm.

  Sammantaget låg halten koldioxid under mars månad på 418,81 ppm, vilket är en ökning med 1,17 ppm jämfört med mars 2021. Den preliminära siffran för april är 420,23. Jämfört med för bara två år sedan är det en ökning med 3,78 ppm.

  Källa: NOAA

  Under 2021 nåddes nya historiska nivåer med ett månadsgenomsnitt på nästan 419 ppm i maj och dagsrekord på 421 ppm. Det är den högsta månadsnivån sedan mätningarna började för 66 år sedan vid Mauna Loa. För bara 10 år sedan låg halten på 395 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia.

  Koldioxidhalten ligger nu 49 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750 och världen är därmed halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten. Samtidigt blir det tydligt att det sker en acceleration ju mer koldioxid som släpps ut. Fram till 1970-talet ökade koncentrationen med ungefär 1 ppm per år, men runt år 2000 var den årliga ökningen uppe i 2 ppm för att nu ligga på 2,5 ppm per år och ökande.

  Källa: Carbon Brief

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  Den underliggande trenden går tydligt uppåt och vi är på väg åt fel håll. Koldioxid stannar i atmosfären i många, många årtionden och låser därmed in klimatförändringarna för kommande generationer.

  Världen upplevde den femte varmaste april någonsin med flera väderanomalier och extremväder.

  Källa: NOAA

  Asien upplevde sin varmaste april någonsin med 2,62 grader över genomsnittet. Ovanligt höga temperaturer i Indien och Pakistan bidrog till rekordvärmen i Asien, med flera platser som satte nya apriltemperaturrekord. Dessa höga temperaturer har nu fortsatt i maj med temperaturer över 50 grader.

  Världens 10 varmaste april har alla inträffat sedan 2010, och 2014-2022 rankas alla bland de 10 varmaste april någonsin. Även 2022 beräknas komma att ingå i denna utveckling.


  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.