Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på på Hawaii låg koldioxidhalten i atmosfären 13 maj på 424,48 miljondelar (ppm). Jämfört med för exakt ett år sedan är det en ökning med 2,53 ppm. Nyligen slogs nytt rekord då mänskligheten för första gången passerade 425 ppm.

  Förra veckans medeltal blev 424,29 ppm, vilket är en ökning med 3,54 ppm jämfört med för ett år sedan. För 10 år sedan var veckovärdet 399,74 ppm.

  Källa: NOAA

  Koncentrationen av koldioxid nådde 422,73 ppm i april, vilket är en ökning med 2,71 ppm jämfört med april 2022. Temperaturen i mars var +1.48°C relativt till perioden 1880-1920.

  På grund av vulkanutbrottet vid Mauna Loa i slutet av november kommer mätdata från och med december 2022 från en plats vid Maunakea Observatories, cirka 33 mil norr om Mauna Loa-observatoriet.

  Koldioxidhalten ligger nu över 50 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750 och världen är därmed halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten. Den underliggande trenden går tydligt uppåt och vi är på väg åt fel håll. Koldioxid stannar i atmosfären i många årtionden och låser därmed in klimatförändringarna för kommande generationer.

  Samtidigt blir det tydligt att det sker en acceleration ju mer koldioxid som släpps ut. Fram till 1970-talet ökade koncentrationen med ungefär 1 ppm per år, men runt år 2000 var den årliga ökningen uppe i 2 ppm för att nu ligga på 2,5 ppm per år och ökande.

  Källa: NOAA

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  Även haven slår nya värmerrekord och temperaturen har inte varit så hög sedan mätningarna började för 40 år sedan av amerikanska väderinstitutet NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Det var 0,1 °C högre än det tidigare extremåret 2016 som präglades av en ovanligt kraftig upplaga av väderfenomenet El Niño. Världen har redan i år fått uppleva ännu tidigare extremvärme, torka och skogsbränder på flera håll, vilket oroar klimatforskare.

  Nu är det allt fler forskare som tror att El Niño kan återkomma redan i juli med värmerekord som följd. Just nu är det 70 procents sannolikhet. I så fall riskerar världen passera 1,5 °C 10 år tidigare än beräknat.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.