Dagens CO2-kurva
Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.
Enligt senaste mätningen uppmätt på på Hawaii låg koldioxidhalten i atmosfären 7 juli på 422,52 miljondelar (ppm). Jämfört med för exakt ett år sedan är det en ökning med 3,36 ppm. I våras slogs nytt rekord då mänskligheten för första gången passerade 425 ppm.
Förra veckans medeltal blev 422,61 ppm, vilket är en ökning med 2,65 ppm jämfört med för ett år sedan. För 10 år sedan var veckovärdet 398,34 ppm.
Koncentrationen av koldioxid nådde 423,68 ppm i juni, vilket är en ökning med 2,69 ppm jämfört med för ett år sedan. Temperaturen i maj var +1.22°C relativt till perioden 1880-1920.
På grund av vulkanutbrottet vid Mauna Loa i slutet av november kommer mätdata från och med december 2022 från en plats vid Maunakea Observatories, cirka 33 mil norr om Mauna Loa-observatoriet.
Koldioxidhalten ligger nu över 50 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750 och världen är därmed halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten. Den underliggande trenden går tydligt uppåt och vi är på väg åt fel håll. Koldioxid stannar i atmosfären i många årtionden och låser därmed in klimatförändringarna för kommande generationer.
Samtidigt blir det tydligt att det sker en acceleration ju mer koldioxid som släpps ut. Fram till 1970-talet ökade koncentrationen med ungefär 1 ppm per år, men runt år 2000 var den årliga ökningen uppe i 2 ppm för att nu ligga på 2,5 ppm per år och ökande.
Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på flera miljoner år, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.
En rad nya rapporter har lyft fram extraordinära temperaturer både på land och i havet i år. Den globala havsytans temperaturer nådde en ny topp i maj för andra månaden i rad och ligger i juni på oöverträffade nivåer för den här tiden på året, särskilt i Nordatlanten. Temperaturen har inte varit så hög sedan mätningarna började för 40 år sedan av det amerikanska väderinstitutet NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Med väderfenomenet El Niño nu officiellt bekräftat är frågan med hur mycket tidigare rekord ska slås.
Världens varmaste dag
Veckan som gick var den varmaste som någonsin uppmätt med globala värmerekord fyra dagar i rad. Det nya rekordet lyder 17,23 °C. Den varmaste dagen innan dess var i augusti 2016 när 16,92 °C uppmättes. Denna utveckling oroar klimatforskare starkt och det kommer dessutom oväntat snabbt tillsammans med värmerekord i havet. Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet till, säger till DN att det är medeltemperaturen som är särskilt oroande:
Att det är ett globalt rekord är intressant och det är värre än extremt hög temperatur i enskilda områden några dagar eftersom värmebölja på någon plats oftast innebär kallare på någon annan. När hela jorden har en hög temperatur i medeltal, inklusive södra halvklotet där det är vinter nu, så säger det mycket mer.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till