Dagens CO2-kurva
Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.
Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 413,88 miljondelar (ppm). Det är en liten ökning jämfört med förra veckans notering på 414,30 ppm. På ett år har det skett en ökning med 1,93 ppm. Sammantaget blev halten koldioxid under september månad i år 413,30 ppm, vilket är en ökning med 1,78 ppm.
För bara 10 år sedan låg halten på 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia.
Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia. Detta bekräftades av IPCC-rapporten som betonar den mänskliga påverkan som otvetydig för den uppvärmning som skett och vars hastighet saknar motstycke under i alla fall de senaste 2 000 åren.

Idag inleds FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow och kommer under två veckors tid prägla världens klimatpolitiska samtal. Utmaningarna är massiva och mötet beskrivs som den sista chansen att begränsa den globala uppvärmningen.
När det första klimattoppmötet COP1 hölls 1995 i Berlin var den genomsnittliga koldioxidhalten 360,97 ppm. Förra året nådde halten av koldioxid nya rekordnivåer på 413,2 ppm och ligger nu 49 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750. Därmed är världen halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten.
Koldioxidhalten i atmosfären har i år nått nya historiska nivåer med ett månadsgenomsnitt på nästan 419 ppm i maj och dagsrekord på 421 ppm. Det är den högsta månadsnivån sedan mätningarna började för 63 år sedan vid NOAA:s Mauna Loa-observatorium på Hawaii. Ökningen för hela 2020 var cirka 2,30 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend.
Världen är dessvärre långt ifrån att nå målen i Parisavtalet och går mot en uppvärmning på 2,7 grader, enligt flera FN-rapporter inför COP26. Nu stundar de två viktigaste veckorna på mycket länge i Glasgow. Dags att leverera.


SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till