Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten i atmosfären nu på 414,35 miljondelar (ppm). Det är en liten ökning jämfört med förra veckans notering på 413,88 ppm. På ett år har det skett en ökning med 1,83 ppm. Sammantaget blev halten koldioxid under oktober månad i år 413,93 ppm, vilket är en ökning med 2,42 ppm jämfört med samma månad 2020.

  Källa: NOAA

  För bara 10 år sedan låg halten på 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. När det första klimattoppmötet COP1 hölls 1995 i Berlin var den genomsnittliga koldioxidhalten 360,97 ppm. Förra året nådde halten av koldioxid nya rekordnivåer på 413,2 ppm och ligger nu 49 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750. Därmed är världen halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten.

  Koldioxidhalten i atmosfären har i år nått nya historiska nivåer med ett månadsgenomsnitt på nästan 419 ppm i maj och dagsrekord på 421 ppm. Det är den högsta månadsnivån sedan mätningarna började för 63 år sedan vid NOAA:s Mauna Loa-observatorium på Hawaii. Ökningen för hela 2020 var cirka 2,30 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend.

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia. Detta bekräftades av IPCC-rapporten som betonar den mänskliga påverkan som otvetydig för den uppvärmning som skett och vars hastighet saknar motstycke under i alla fall de senaste 2 000 åren.

  Dessutom tycks koldioxidutsläppen redan vara tillbaka på ungefär samma nivå som de var före nedstängningen på grund av covid-19. Det framgår av en ny rapport från den internationella forskningsorganisationen ­Global Carbon Project, som visar att utsläppen beräknas öka med 1,6 miljarder ton under 2021. Uttryckt i procent blir det en ökning på 4,9 procent i år, jämfört med minskningen på 5,4 procent under 2020.

  Trots det råder dock en viss optimism efter första veckan av COP26 i Glasgow efter utlovade löften från världens ledare. Men, som Peter Alestig skriver i DN är tomma löften förrädiska då de kan skapa en omotiverad ­optimism. En som inte ät imponerad är Greta Thunberg, vilket hon var tydlig med under fredagens klimatdemonstration genom Glasgow:

  Det är ingen hemlighet att COP26 är ett misslyckande. Vi kan inte lösa krisen med samma metoder som försatte oss i den här situationen från början.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.