(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

”Den här frågan kan inte lösas av miljöministrarna”

Foto: Anders Hellberg

Hallå där Åsa Andersson, chef för WWF:s vattenmiljöenhet…

… som i dag publicerar en rapport där ni granskar Östersjöländernas utlovade åtgärder för få bukt med de stora miljöproblemen i Östersjön. En granskning som visar att alla länder får underkänt på de flesta områden och att Sverige dessutom ligger i botten när det gäller åtgärder för bevarande av biologisk mångfald.

Varför halkar Sverige efter?

– Man kan tänka sig att den politiska viljan inte är så stark som man skulle velat önska. Samma sak i de andra länderna runt Östersjön. Det är så många olika intressen som drar åt olika håll, så ska vi få till ett genomförande av åtgärderna så krävs det ett bra samarbete mellan länderna. Men också mellan alla delar inom regeringarna. Den här frågan kan inte lösas av miljöministrarna utan det måste till insatser även från näringsdepartementen och finansdepartementen. Alla måste engagera sig för att se till så att de åtgärder som länderna har lovat också kan genomföras.

Hur akut är läget för Östersjön?

– Jag tycker man kan säga rent allmänt att läget är väldigt, väldigt allvarligt. Vi har algblomningar i stort sett varje år nu vilket visar på att situationen för övergödningen är akut. Det är också syrefria bottnar som täcker ytor stora som två Danmark. Vi har fisk som är ohälsosam att äta för att den innehåller för mycket miljögifter. Sen har vi inte tillräckligt med fisk för att klara av att ha hållbara fiskebestånd. Ja, det finns många saker som signalerar att Östersjön inte mår särskilt bra.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.