Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  En enda fisk såld för 1,7 miljoner dollar

  Den utrotningshotade blåfenade tonfisken drar in allt högre priser – och hotas därmed än mer.

  Häromdagen kunde TT lite skojfriskt berätta om en nyhet de plockat upp från BBC News. Det handlade om en enda tonfisk som sålts rekorddyrt i Japan. ”En 222 kilo tung tonfisk har sålts till rekordpriset 11 miljoner kronor”, skriver TT som avslutar med att berätta hur köparen, restaurangägaren Kiyoshi Kimura, tyckte att årets pris var ”lite väl högt”.

  Den som läser BBC-nyheten får dock snabbt reda på att det rör sig om en blåfenad tonfisk, och artikeln avslutas här inte på samma roliga sätt. I stället berättas det att arten är hotad och att bestånden i Stilla havet är problematiskt överfiskade. Att priset därför var ”lite väl högt” har därför snarast att göra med att det finns så få exemplar kvar i haven.

  George Monbiot, brittisk journalist och författare, kommenterar syrligt BBC-artikeln så här på Twitter: “How we respond to near-extinction: pay ever more to eat the last of the species.”

  Jan Isakson, havsexpert på Greenpeace i Sverige, är inne på samma spår när han skriver: ”1,7 miljoner dollar, för en enda utrotningshotad fisk… Snacka om att dagarna är räknade för den blåfenade tonfisken.”

  WWF:s hemsida hittar man följande information om fisken. ”Den blåfenade tonfisken är en av de fiskarter som är utrotningshotad på grund av konsumtionsfisket. Mer än 50 000 ton fångas varje år. Den är mycket eftertraktad på den japanska marknaden där dess feta, röda kött används till gourmetsushi och sashimi. (…) Fisket är intensivt och därför har den reproduktiva delen av populationen minskat med mer än 90 procent sedan 1975.”

  Världsnaturfondens uppmaning är:
  ”Sälj inte, köp inte, servera inte och ät inte blåfenad tonfisk!”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.