Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”En miljövidrig verksamhet”

  Fiskodlingar vid svenskt världsarv skapar oro för ökad övergödning och bottendöd.  

  SR Ekot rapporterade i fredags att flera av fiskodlingarna vid världsarvet Höga kusten kan komma att växa rejält om ägarna får som de vill. Men forskare varnar för att detta kommer att leda till mer övergödning och bottendöd på grund av de ökande utsläppen av fosfor och kväve som i så fall följer.

  Marinekologen Hans Kautsky vid Stockholms universitet säger till Ekot att det rör sig om ”en miljövidrig verksamhet”.

  Kautsky uttalar sig även till Dagens Nyheter där han förklarar att det är som att tiotusentals människor på en och samma plats skulle låta sina avlopp gå rätt ut i havet.

  – Då skulle ju folk skrika, säger han till DN.

  Än är tillstånden för en utökad verksamhet inte klara, utan bollen ligger hos länsstyrelsen i Västernorrland som räknar med att ta beslut i frågan tidigast i augusti.

  Roger Edlund som är VD för Mjälloms Fisk och som ansökt om att fördubbla storleken på sin fiskodling anser dock att miljön inte påverkas i någon större omfattning.

  – Jag lever och bor i området och dom försämringar man pratar om är mest känslomässiga. Jag ser inga förändringar alls, säger han till Ekot.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.