Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Felaktigheter om ny frö-lag florerar på nätet

  De senaste veckorna har en nyhet om att allt eget utsäde av fröer som inte registrerats ska bli olagligt cirkulerat i bloggosfären. Enligt ryktet skulle även hobbyodlare som sår på sin tomt med ej godkända fröer begå en kriminell handling. Många av uppgifterna som cirkulerat är dock felaktiga.

  Enligt de internet-rykten som cirkulerar vill EU-kommissionen registrera alla fröer som används för att undvika att dåligt frömaterial sprids. En sådan lag skulle såklart slå hårt mot mångfalden i jordbruket och drabba massor med hobbyodlare. Den frö-lag som nu diskuteras i EU föreslår dock inte att privata odlare ska tvingas registrera sina ovanliga fröer. EU-kommissionen skriver i sitt pressmeddelande att privata odlare inte kommer påverkas av lagstiftningen. Mindre företag kommer också att kunna komma undan det mesta av krånglet genom att registrera ovanliga fröer som ”nisch-material” och därmed slippa att registrera fröet. Supermiljöbloggen har varit i kontakt med politiker och sakkunniga som jobbar med frågan som bekräftat den här bilden.

  Förvirringen som uppstått tycks bero på att olika bloggare har använt sig av ett tidigare utkast på lagförslag som inte längre är aktuellt som källa. Att det cirkulerat felaktiga uppgifter betyder dock inte att lagen är klockren. Man kan till exempel hävda att undantagen för små företag borde vara större eller omfatta fler. Men oron för att du ska bli brottsstämplad för att du sår din egna frövariant på gården är obefogad.

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.