Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gävleborg drabbat av kraftiga skyfall – förväntat enligt forskarna

  Rapporter om extremväder med katastrofala följder har avlöst varandra den här sommaren. Nu har även Gävleborg drabbats i form av kraftiga skyfall.

  De allvarliga skyfallen i Gävleborg har orsakat svåra översvämningar med skador på hus, vägras och framskjuten skolstart som följd. SMHI har utfärdat en klass-2 varning för de stora regnmängderna och räddningstjänsten har uppmanat allmänheten att hålla sig inomhus.

  Expressen skriver:

  Två månaders regn har öst ner på ett dygn i Gävletrakten. Skolstarten har skjutits upp, vägar svämmat över och bilar fastnat i vattenmassorna. Ett flerfamiljshus fick evakueras efter att delar av en vägg rasat. Under natten varnades boende i Gävleområdet för att gå ut.

  En av SMHI:s meteorologer, Therese Fougman, säger till DN att det här är de kraftigaste regnen hon sett på minst 20 år och polisen avråder personer från att resa till länet.

  Vägar verkar ha drabbats särskilt hårt.

  Polisen får just nu in flera samtal om vägar som ger vika efter de stora regnmängderna i Gävleborgs län. Polisen uppmanar därför boende i Gävleborgs län att inte ge sig ut i trafiken om man absolut inte måste. Polisen uppmanar också resande att inte åka till Gävleborgs län. Detta på grund av större vattensamlingar och risk för vägras, skriver Polisen.

  Gunilla Svensson, professor i meteorologi, uppger till Expressen att det är för tidigt att koppla skyfallen i Gävleborg till klimatförändringarna, men att sådana skyfall är vad forskarna förväntat sig.

  Det som nu sker i Gävleborg är ett lokalt väderfenomen, men tillsammans med de andra lokala väderfenomenen utkristalliseras ett mönster. Världen har inte tidigare skådat så många extremväder och värmerekord som den här sommaren, exempelvis okontrollerbara bränder, värmeböljor och extrema skyfall

  Sommarens extremväder har till och med fått Rysslands president Vladimir Putin att uttrycka klimatoro. Sommaren 2021, kan det vara sommaren då världen förstår att vi redan nu drabbas av klimatförändringarna? Att vi redan nu måste hantera den pågående klimatkrisen? 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!