Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Google sponsrar klimatförnekare

  Foto: Freestocks.org

  IT-jätten Google ger ekonomiskt stöd till över ett dussin lobbyorganisationer som bland annat arbetar för att försvaga miljöskyddet i USA.  

  Exempel på organisationer som Google ska ha stöttat är de konservativa tankesmedjorna State Policy Network, American Conservative Network och Competitive Enterprise Institute, enligt The Guardian. Samtliga av dessa har på olika sätt drivit på nedmonteringen av de amerikanska miljöskyddslagar som stiftades under Barack Obamas tid som president. Den sistnämnda organisationens påverkansarbete anses ha spelat en särskilt viktig roll under processen som ledde fram till att Donald Trump bestämde sig för att dra sig ur Parisavtalet. 

  Googles anklagas nu för greenwashing eftersom ledningen tidigare påstått sig stödja politisk handling mot klimatkrisen. Efter avslöjandet har en talesperson för Google kommenterat att storföretaget inte ändrat åsikt i frågan och inte ställer sig bakom lobbyorganisationernas syn på klimatet. Det ekonomiska stödet baseras enligt Google enbart på företagets och tankesmedjornas liknande åsikter om vikten av en oreglerad tekniksektor. Storleken på beloppen som nätjätten ska ha betalat ut till konservativa organisationer är inte känt.


  Supermiljöbloggen bevakar svensk och global klimatpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.