Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Gräsbaserad biogas som alternativ till fossilbaserad är på intåg i Storbritannien. Frågan är bara hur bra och klimatsmart det verkligen är. 

  Det är det brittiska energiföretaget Ecotricity som leder utvecklingen med gräsbaserad biogas. Företaget hävdar att den gräsbaserade gasen är ett klimatsmart sätt att täcka hela Storbritanniens behov av gas. 

  Tidigare har företaget fokuserat på vind och sol, men nu testar man alltså även att göra gas av gräs. Den första anläggningen för ändamålet byggs nära Reading i Berkshire. När anläggningen är i full drift i början av 2023 kommer den enligt företaget att årligen tillgodose 4 000 lokala hem med gas.

  Företaget beskriver processen för att tillverka gräsbaserad gas som att gräset först omvandlas till ensilage, sedan till biogas som i sin tur omvandlas till biometan. Det är sedan biometanet som matas in i gasnätet.

  Enligt företaget skiljer sig denna typ av biogas från biogas baserad på energigrödor, som exemplevis soja och majs, genom att gräs inte kräver jordbruksmark och därmed heller inte konkurrerar med livsmedelsproduktion, vilket annars ofta är fallet med energigrödor. 

  Lägre koldioxidutsläpp – krävs minskad köttkonsumtion

  En rapport som företaget släppte i maj i år, författad av forskare från Imperial College London, visar att grön gas baserad på gräs skulle kunna ha nästan 90 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med fossil gas samt att biprodukten skulle kunna nyttjas som gödningsmedel. 

  I rapporten framgår det också att potentialen med gräsbaserad gas blir högre om köttproduktionen minskar. Enligt forskarna skulle Storbritannien kunna göra all gas som behövs för hem- och företagsanvändning om köttproduktionen minskade med 10 procent och att betesmarken istället användes för att odla gräs som sedan omvandlas till gas. 

  Ett minskande av köttkonsumtionen skulle dessutom ge andra positiva effekter för klimatet. Bland de branscher med mest miljöpåverkan återfinns livsmedelsindustrierna, varav köttkonsumtion är särskilt problematiskt.  

  Potential med förbehåll

  Som med så många andra klimatinnovationer finns det såväl frågetecken med gräsbaserad biogas.

  En uppenbar svaghet att detta involverar metan. Metan har ungefär 25 gånger så stor klimatpåverkan som koldioxid så om systemet på något sätt läcker har det en mycket negativ klimatpåverkan.

  Det finns dessutom en risk att omvandlingen skulle kunna innebära stora läckage av koldioxid, lyder kritik från bland annat Biofuelwatch. Detta eftersom den gasen inte tas tillvara i produktionen. 

  Biofuelwatch visar även på oro kring att dessa gräsmarker inte kommer att ge upphov till biologisk mångfald eftersom gräset sannolikt kommer att kännetecknas av monokultur. Vad gäller det sistnämnda menar dock Ecotricity att deras odlade gräs kommer att vara en blandning av olika typer gräs. 

  Men, frågetecken och svagheter till trots, det kommer bli spännande att följa utvecklingen av gräsbaserad biogas. Bra med gröna innovationer – men även med den kritiska granskningen som följer.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!