Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Havsförsurningen går snabbare än någonsin tidigare”

  Samtliga djurgrupper i världshaven utsätts för ökad stress av den havsförsurning som orsakas av klimatförändringarna, det visar en ny metastudie. Havsförsurningen sker idag i en takt som är snabbare än någonsin tidigare.

  I en genomgång av 167 studier fann forskarlaget att de flesta havslevande djur påverkades av försurningen, men effekterna skiljde sig mycket mellan olika grupper. Mest utsatta var koraller och mollusker, medan många fiskar är lite mer anpassningsbara. Med försurningen leder till problem även för de mer anpassningsbara arterna, om nyckelarter i ekosystem dör ut kan det få kaskadeffekter genom att andra arter som var beroende av den drabbas och så vidare. Risken finns också att känsligheten för en del arter ökar när man tar hänsyn till andra miljöproblem som ökande vattentemperatur och liknande.

  Den nuvarande förändringstakten i havsförsurning är troligen mer än 10 gånger snabbare än den har varit i någon av de evolutionära kriserna i jordens historia, konstaterade professor Hans Poertner i en kommentar till The Guardian.

  Världens hav absorberar idag över en fjärdedel av all koldioxid som släpps ut, vilket saktar ned klimatförändringarna, men istället leder till havsförsurningen.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.