Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Hur många människor får plats på jorden?

  Vetenskapens värld måste ha fått en ny redaktionschef eller nåt, för plötsligt lyfter de miljöfrågor från ett perspektiv som nästan var för radikalt för stora delar av miljörörelsen för bara ett par år sen. Förra veckan sände de ett program om hur länge våra naturresurser kan räcka. I kvällens program började de i andra änden och frågade sig hur många människor som kan leva på jorden.

  Frågan om befolkningsminskning är kanske den känsligaste miljöfrågan. Bara själva namnet andas ekofascism på något sätt. Samtidigt är överbefolkningen ett problem vi inte kan ignorera. Och det ska väl till att en person som Sir David Attenborough, som är en av världens mest kända och respekterade miljöprofiler ger sin välsignelses till en sån här film för att den ska bli av.

  Belastningen på vår miljö beror på tre faktorer. Hur många som konsumerar, hur mycket dessa personer konsumerar, och hur miljöskadlig konsumtionen är. Genom att ta fram bättre teknik kan vi minska den relativa miljöskadan av vår konsumtion, men detta kan inte på långa vägar väga upp den ökade miljöskada som sker om fler och fler samtidigt konsumerar mer och mer. Vi måste samtidigt bli färre som konsumerar mindre om vi ska kunna lösa de miljöproblem vi står inför.

  Lyckas vi inte kommer vi stå inför en värld med bristande resurser. Tillgången till både färskvatten och olja minskar, och på lite längre sikt även fosfor. Dessa tre är alla nödvändiga för att upprätthålla dagens matproduktion. Som forskaren i filmen konstaterade, det finns inte så mycket mer mark att utnyttja, vi måste använda det vi har effektivare. Men det kan bli svårt när alla grundförutsättningar för det moderna jordbruket slås undan.

  FN:s officiella statistik pratar om att världen kommer ha mellan 9 och 10 miljarder människor 2050. Jag har väldigt svårt att se hur det ska vara möjligt att ha fler människor i en värld där jordbruket kommer få det allt svårare att upprätthålla ens dagens produktivitet.

  Att reducera världens befolkning behöver inte vara det fascistiska förslag som det har porträtterats som. Redan idag sjunker befolkningen i den rika världen, och antalet barn som föds minskar i de flesta länder. Vad vi behöver göra är att påskynda den processen, och det görs enklast genom jämställdhets och utbildningsarbete. Ju mer utbildad en kvinna är, ju förre barn får hon. Att agera för jämställdhet i fattiga länder är en win win situation som fler länder borde ta i beräkningen när de ger bistånd. En mindre överbefolkad planet vinner vi alla på.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra