Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Japans regering lägger miljarder på att få kontroll över Fukushima

  Oklart om notan hamnar hos skattebetalarna eller kärnkraftsbolaget.

  Nyhetsbyrån Reuters skriver att Japans regering kommer ta cirka 500 miljoner US-dollar från årets budget för att lägga på arbetet med att förhindra att radioaktivt vatten läcker ut från kärnkraftverket vid Fukushima.

  Bland annat ska pengarna användas för att täcka kostnaderna för nedfrysning av marken runt reaktorerna, detta i ett försök att få kontroll på läckorna.

  Men om det i slutändan är de japanska skattebetalarna eller kärnkraftsföretaget Tepco som ska betala är ännu oklart. Enligt Reuters ska ekonomiminister Akira Amari under en presskonferens ha sagt:

  – Figuring out who to bill for the costs can come later.

  Efter Fukushimaolyckan stängdes samtliga kärnkraftverk i Japan ner. Två stycken reaktorer tilläts att återstarta i juli förra året trots omfattande protester. Men enligt AFP togs en av dessa reaktorer ur drift under tisdagen och den andra kommer att tas ur drift i mitten av september, detta för att genomgå inspektioner. Det är oklart om och i så fall när dessa två, eller för den delen några andra av landets reaktorer, kan tas i drift igen.

  Japan kommer från mitten av september för andra gången sedan Fukushimaolyckan vara i en situation när inget av dess kärnkraftverk är i gång.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.