Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kalix Löjrom kan få miljömärkning

  Lagom till nyårsmiddagarna ansöker fiskarna om att få den norrländska delikatessen märkt enligt Marine Stewardship Counsil’s (MSC:s) regler. Marknaden efterfrågar märkning, menar Kjell Strömbäck, ordförande i Norrbottens kustfiske i dagens Svenska Dagbladet (endast pappersutgåva). 

  Den lyxiga guldröda rommen kommer från fisken siklöja, som fiskas där färskvattnet från norrlandsälvarna strömmar ut i Bottenviken. Fiskeindustrin har tillsammans med fiskeriverket arbetat hårt för att rädda arten, som var på väg att fiskas ut fullkomligt för 10 år sedan.

  Nu fiskas arten bara under fem veckor per år, från den 20:e september till den 25:e oktober. Fisket ska ske med trålar som släpper igenom unga fiskar. Även om rommen utgör den viktigaste inkomsten, så säljs också filéerna som utmärkt matfisk. Att det är just den rombärande fisken som fiskas är naturligtvis problematiskt för reproduktionen.

  Siklöjan finns även i andra näringsfattiga färskvatten, men det är bara om den fiskas i området mellan Haparanda och Piteå som den får kallas just Kalix Löjrom.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.