Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kärnkraftverk invaderades av maneter

  En av reaktorerna i Oskarshamn har tvingats minska elproduktionen som resultat.

  I ett pressmeddelande från OKG för några dagar sedan går det att läsa att ”O3, Sveriges största anläggning för elproduktion, har haft upprepade driftstörningar de senaste veckorna på grund av ett antal av varandra oberoende fel i anläggningen”.

  Planen var dock, enligt samma pressmeddelande, att O3 skulle ”nå full effekt under fredagskvällen den 27 september”. Men så blev det inte, rapporterar nu bland annat tidningen Barometern. På fredagseftermiddagen upptäcktes nämligen att det var fullt av maneter vid kylvattenintaget.

  – Det blev en invasion av maneter och när det händer stänger man av tre av sex kylvattenpumpar för att räddningstjänsten ska kunna spola bort maneterna, säger Anders Österberg, informationschef på OKG, till Barometern.

  Som ett resultat minskade reaktorns effekt från 1300 megawatt till 360 megawatt. Österberg förklarar det hela för Barometern på följande sätt:

  – När man stänger hälften av kylvattenpumparna måste man även minska effekten i reaktorn. Uppgången blir en smula försenad, hur mycket beror på hur lång tid det ta att hantera maneterna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!